Élet-Stílus

Hosszú éjszakájuk lesz a bécsi múzeumoknak

Csak Bécsben 73 intézmény nyitja meg kapuit – ahelyett, hogy bezárná őket – október 8-án, szombat este hat órakor.

Különprogramok, koncertek, különleges vezetések várják éjszaka kettőig az érdeklődőket, akiket a Budapesten is már meghonosított módszer szerint külön buszjáratok szállítanak a helyszínekre.

Napok óta a „Lange Nacht der Museen“ zászlóit lengeti a szél a bécsi villanyoszlopokon, valamint a Kunsthistorischestől a Tűzoltómúzeumig rengeteg bejáratnál. Az idén hatodszorra megrendezett ünnep növekvő jelentőségét mutatják egyrészt a most először részt vevő intézmények, pl. az Albertina, másrészt a határon túli jelleg: Liechtenstein és Dél-Tirol (Olaszország) is csatlakozott az osztrák tartományokhoz.

A bécsi magyar kulturális képviselet, a Collegium Hungaricum másodszor került be a hivatalos bécsi programba: ezúttal az Eredeti másolat – Művészet és imitáció a századfordulón a monarchiában című kiállítással. A kiállítás a historizmus ízlésvilágát mutatja be az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Színház gyűjteményéből válogatva. Olyan ékszereket, festményeket és ruhákat állítanak együtt ki, amelyek a 19. századi megítélés szerint a „művészi másolat” körébe tartoztak. A látogató barátságos enteriőrben csodálhatja meg az európai ötvösművészet remekei után készült galvanoplasztikai másolatokat, amelyek az eredeti maradéktalan illúzióját nyújtják.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből Balló Ede Rembrandt, Velázquez, Holbein és mások után készült lenyűgöző festménymásolatait mutatjuk be. A Nemzeti Színház immár másfél évszázados múltra visszatekintő jelmeztárának legszebb darabjai teszik „élővé“ a múzeumi tárgyakat.

A „Lange Nacht“ alkalmából a Collegium Hungaricum galériájában először Radnóti Sándor esztéta boncolgatja az eredetiség-másolat-hamisítás kérdéskörét. A kiváló fuvolista, Fülep Márk és fivére házimuzsikát adnak, Országh Borbála festő-restaurátor pedig a helyszínen, mindenki szeme láttára készíti el az egyik Vermeer-másolat másolatát. De a vendégeknek kínálandó magyar bor garantáltan eredeti lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik