Élet-Stílus

Olcsóbb DVD-k, bajban a videotékák

Felveszik a harcot a legnagyobb hazai DVD-forgalmazók a hipermarketekben dömpingáron elérhető termékkel szemben – írja a csütörtöki Világgazdaság.

A Universal Pictures, a Warner Home Video és az InterCom péntektől meghirdetett 17 napos akciója során akár 1500 forintos áron is ajánl újabb filmeket.

Akciójuk még rosszabb helyzetbe sodorhatja a becslések szerint évi 10 milliárd forintos forgalmat elérő hazai videotékákat. A hipermarketek tele vannak dömpingáron, néhol 900 forint alatt értékesített DVD-kkel, miközben az illegális fájlcserélőkről is mind több filmet töltenek le, ezzel pedig szinte ellehetetlenítik a kölcsönzők működését.

A Moziünnep példája alapján meghirdetett DVD-fesztiválnak az a célja, hogy felhívják a figyelmet a silány minőségű DVD-kre azzal, hogy extrákkal dúsított aktuális címeket kínálnak olcsón – jelezte Langó Károly, az InterCom Rt. sajtómenedzsere. Mint mondta: 1500–5000 forintért vásárolhatók meg az általuk forgalmazott filmek az akció ideje alatt. A cég több tucat terméket ajánl az említett áron, többek között a Corában, a Metróban, az Electro Worldben. A három nagy szereplő már most jelezte azt, hogy jövőre hasonló kedvezményekkel szeretné megismételni a fesztivált.

Tóth Sándor, a Magyar Videotékások Országos Szövetségének elnökségi tagja ugyanakkor úgy véli, a nagy forgalmazók folyamatosan lejjebb viszik áraikat; véleménye szerint egy éven belül már ezer forint alatt is elérhetők lesznek egyes filmjeik, míg a kisebbek 3-400 forintig is lemehetnek. A szakértő hangsúlyozta: az élesedő árverseny már az idén érezteti kedvezőtlen hatását, az 1200 regisztrált tékának akár 30 százaléka becsukhatja a boltot.

Magyarországon nehéz megbecsülni a DVD-piac forgalmát. Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány becslései szerint a hazai VHS- és DVD-filmpiac 18 milliárd forintra tehető. Megjegyzik: nagyjából ekkora az illegális piac mérete is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik