Élet-Stílus

Újabb kísérletek a Microsoft-uralom ellen

Újabb frontokon indítottak támadást a Bill Gates-birodalma ellen a konkurens vállalatok. A Microsoft-dominancia egyre több területen irritálja a nagyvállalatokat és a felhasználókat.

Egy mai hír szerint a Google és a Sun együttműködésre lépett azzal a céllal, hogy az Office-fronton alternatívát teremtsen a felhasználók számára. A Google az OpenOffice platformot támogatja a neten, és az irodai program illetve a Java hivatalos weboldala pedig opcionális Google-eszközkészletletöltéssel gyarapodik.

A Sun OpenOffice platform eddig is kihívást jelentett a Microsoft számára, amely a piaci pozícióit mindeddig sikeresen megőrizte az irodai programok területén.

Arról elég keveset lehet tudni, hogy a mostani együttműködésnek milyen további lépesei lesznek, de az sokat elárul, hogy a Google ezen a területen is komoly fejlesztésekbe kezdett.

A szövegszerkesztő és táblázatkezelő-programok piacán a Microsoft az előző évben mintegy 11 milliárd dolláros forgalommal szerepelt, ám jelentős bevételektől eshet el, ha tovább fokozódik az ingyenes és olcsó Office-csomagok nemzetközi elterjedése. A Sun, most az Office-programok piacának egy szeletét szeretné megszerezni, amely láthatóan érzékenyen érinti a piacvezető Microsoftot.

A nyilatkozatokból az látszik, hogy a Sun és a Google még keresi, azokat a pontokat, ahol együttműködésük hatékonyan gyengítheti a konkurens Microsoftot. A bejelentés azt is sejteti, hogy a mostani együttműködés csak az első lépése egy, a háttérben zajló piac-újrafelosztásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik