Élet-Stílus

Az USA nem mond le az internet ellenőrzéséről

Az Egyesült Államok számára elfogadhatatlan, hogy lemondjon az internet ellenőrzésének jogáról, és átadja azt az ENSZ-nek – mondta David Gross amerikai ENSZ nagykövet.

Egyre több ország van azon az állásponton, hogy az internet ellenőrzése nem lehet egyetlen ország kiváltsága. Gross, aki egyben az amerikai külügyminisztérium nemzetközi kommunikációs és tájékoztatáspolitikai koordinátora, utalt a novemberben Tunéziában rendezendő világinformatikai csúcsértekezletre, amely éppen azokon a kérdéseken fulladhat kudarcba, hogy ki gyakorolja az ellenőrzést a címrendszer és az internet-irányítás felett.

Kijelentette: ez a nemzeti érdekek kérdése, nincs mit alkudozni róla. Az Egyesült Államok jelenleg mindenekelőtt az ENSZ központi szerepét ítéli kizártnak.

Az internet ellenőrzése hagyományosan az Egyesült Államoké, ahol az eredeti rendszert lényegileg felépítették és finanszírozták. Bár ez általánosan elismert, mindenekelőtt a fejlődő országok részéről nő az elégedetlenség, elsősorban az internetcímek kiadása miatt.

Egy javaslat szerint például a hálóoldalcímek ellenőrzése az amerikai székhelyű ICANN internet-igazgatástól átkerülhetne egy államközi testülethez, amelynél megvalósulhat az ENSZ ellenőrzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik