Élet-Stílus

Vírusvédelem: szokatlanul csendes szeptember

A Sophos által készített elemzés szerint, csendes szeptemberünk volt vírustámadások tekintetében. Az ehavi toplistát a Netsky-P vezeti alacsony szintű jelenléttel.








Vírusvédelem: szokatlanul csendes szeptember 1





Vírus top10


NetSky-P
MyTob-BE
MyTob-AS
Zafi-D
NetSky-D
MyTob-CX
MyTob-EP
MyTob-CJ
MyTob-C
MyTob-CN

Vírusvédelem: szokatlanul csendes szeptember 1
Vírusvédelem: szokatlanul csendes szeptember 3

Nyugalmas hónapot zártak a vírusvédelmi szakemberek. A most megjelent havi elemzések közül a Sophos, kifejezetten csendes szeptembernek nevezte az elmúlt időszakot. A legkellemetlenebb vírushordozó elektronikus levelek száma is jelentősen csökkent a szeptemberi számok tükrében.

A toplistát továbbra is a Sven Jaschan által írt és terjesztett NetSky egyik variációja, a „P” vezeti. Az azóta már elítélt német fiatal által készített kód sokadik mutációja szerencsére nem okoz nagyobb problémát a felhasználóknak. A szeptemberi toplistán találhatunk még egy NetSky-t, mégpedig a „D”-t, amely jelentősége és terjedése szintén lefelé ívelőben van.

Tartja listás helyezését a magyar Zafi-D, amely most a negyedik legkellemetlenebb kódként szerepel a felsorolásban. A Zafi-D is túl van már azon a fázisán, amikor nagyobb vírusveszélyt okozhatna.

A toplista további hét helyén az erősen mutálódó MyTob variációi helyezkednek el.
A 2005 márciusában megjelent MyTob szintén túl van már azon a fázisán, amikor intenzív terjedést, vagy nagyobb károkat okozhatott volna, de láthatóan a sokféle variáció segíti a továbbfertőződést, és így a vírus továbbélését.

A Sophos szakemberei szerint a nyugalmas időszak után újabb erőteljes vírustámadásokkal számolhatunk, az ilyen nyugalmasabb időszakokat általában új rosszindulatú kódok megjelenése követi. A vírusok készítői sokkal gyorsabban reagálnak a biztonsági hiányosságokra és egyre komplexebb megoldásokkal igyekeznek kijátszani a védelmi rendszereket.

A szakértők szerint a megfelelő védelmi szintet a folyamatosan frissített vírusvédelmi és tűzfal megoldások csak abban az esetben biztosítják , ha a felhasználó kellő elővigyázatossággal kezeli a beérkező leveleket, letöltött programokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik