Élet-Stílus

150 millió áldozata is lehet a madárinfluenzának

Jelentős a kockázata a vírus gyors mutálódásának, és hogy az eddig 60 áldozatot követelő elszórt vírusfertőzések pusztító világjárvánnyá szélesedjenek - közölte David Nabarro az ENSZ vezető egészségügyi tisztségviselője.

Hónapokkal ezelőtt a WHO figyelmeztette a világ vezetőit egy valószínűleg Ázsiából kiinduló influenzajárvány veszélyeire. Az egészségügyi szervezet jelentése több millió áldozattal számol, ha a világot váratlanul éri a fertőzés. Az ENSZ szakértői most Ázsiában, a megbetegedések helyszínein vizsgálják a madárinfluenza epidemiológiai kockázatát.

A BBC-nek adott nyilatkozatában David Nabarro – az ENSZ-vizsgálatok vezetője – azt mondta, hogy akár 150 millió áldozata is lehet a veszélyes vírusnak, ha a kórokozónak kialakul az emberről emberre terjedő változata. A járványkutatók egybehangzó véleménye szerint az egyik legdinamikusabb és legagresszívabb vírussal áll szemben a világ, amely megfékezésére közös erőfeszítésekre van szükség. Navarro úgy véli: jelentős a kockázata a vírus gyors mutálódásának, és hogy az eddig 60 áldozatot követelő elszórt vírusfertőzések pusztító világjárvánnyá szélesedjenek.

Az ENSZ kiterjedt vizsgálatokat folytat a terjedés módjának felderítésére, figyelik a madárvonulások útvonalán megjelent fertőzési pontokat, illetve folyamatos felvilágosítással igyekeznek a politikusok figyelmét ráirányítani a veszélyre.

Az 1997 óta ismert, madarakat fertőző vírus azóta eljutott a világ számos pontjára, a kutatók szerint a vándorló madarak közvetítésével. A szakemberek azonban a terjedés leggyorsabb módját mégis a nemzetközi légiközlekedésben jelölik meg, hiszen egy esetleges fertőzés így mindössze néhány óra alatt képes kialakulásától több ezer kilométer távolságra is eljutni.

Európa aggódik és felkészül. Az uniós országok nagy többsége már megszigorította az állategészségügyi ellenőrzéseit és több helyen már az vírus oltóanyagát is előállították.

A vírusnak még nem alakult ki cseppfertőzéssel terjedő, emberről emberre terjedő változata, de az ENSZ-szakértő szerint ennek az alacsonyszintű egészségügyi szolgáltatásokkal rendelkező ázsiai országokban fokozottan nő az esélye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik