Élet-Stílus

Szemléletváltásra van szükség az innovációban is

A Hírközlési és Informatikai Tudományos egyesület (HTE) konferenciát tartott a az információs és kommunikációs technológiák, az infokommunikáció és az innováció egymásra hatásával kapcsolatban.

A konferencia résztvevői közöttük Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Veress József politikai államtitkár hangsúlyozták, hogy a hatékony innovációhoz kultúraváltásra van szükség.

Az előadók szerint a hazai infokommunikációnak meghatározó a szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében. Az OECD országokban az infokommunikációs termékeket előállító, szolgáltatásokat nyújtó és a mindezeket felhasználó szektorok adják a GDP növekedésének a felét. Egy 60 országra kiterjedő 2004-es vizsgálat azt állapította meg, hogy az infokommunikációs terület 0,4 százalékos fejlesztése, az egy főre eső GDP 0,52 százalékos növekedését vonja maga után.

Veress József szerint a kutatási és a termelői szféra közötti szakadékot fel kell számolni, a kutatási eredményeket megfelelő hasznosulására kell törekedni. Kiemelte azt, hogy az innovációt élénkítő intézkedéseket központi támogatásokat csak részben képzelik állami forrásokból, külföldi példákat említve a további kereteket –véleménye szerint a KKV-knak kell finanszírozni.
Az innovációban elvesztett pozíciónkat csak fokozatos felzárkózással teremthetjük meg.- mondta a politikai államtitkár.

Bálint Ákos, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium e-szolgáltatások főcsoportjának vezetője szerint az IT szektor modernizációjához operatív programra van szükség, amelynek feladata az innováció piacosítása lesz.

Az előadók kiemelték a 2007-2013 időszakára meghatározó második Nemzeti Fejlesztési Terv szerepét az innováció területén. Az NFT II. fejlesztéspolitikai céljai között a hazai infokommunikáció fejlesztését kiemelt pontként kell kezelni – emelte ki a HTE kongresszuson elfogadott nyilatkozatból az egyesület elnöke, Sallai Gyula.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik