Élet-Stílus

Kétezermilliárd kell a környezetre, a szaktárca 800 milliót ad

A Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram környezetvédelmi célú beruházásainak kamattámogatását szolgáló pályázatot írt ki a zöldtárca a Magyar Fejlesztési Bankkal együttműködve.

A környezetvédelmi minisztérium által nyújtott 800 millió forintos kamattámogatás segítségével több tízmilliárd forint áramolhat a hazai környezetiparba az elkövetkezendő két évben – áll a szaktárca közleményében.

A minisztérium szerint a környezetvédelem egy évtizeden belül a gazdaság egyik motorja lesz, hiszen a folyamatosan szigorodó előírások miatt 2015-ig mintegy kétezer milliárd forintnyi zöldfejlesztésnek kell megvalósulnia Magyarországon. A beruházások minél gördülékenyebb lebonyolításához szeretne segítséget nyújtani a Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram és a most elindított kamattámogatás.

A környezetvédelmi tárca által finanszírozott vissza nem térítendő kamattámogatást kis- és középvállalkozások kaphatják meg levegőtisztaság-védelmi, vízminőség-védelmi, zajvédelmi, hulladékgazdálkodással összefüggő és a megújuló energiaforrások felhasználását elősegítő beruházásaikhoz.

A hitelkamat mértéke a Sikeres Magyarországért Vállalkozásfejlesztési Hitelprogramon belül jelenleg mintegy 6 százalék, a támogatás az EURIBOR feletti kamat 100 százalékáig terjedhet, azaz a vállalkozások a kétéves türelmi időszakban igen kedvezményesen, 2,1-2,2 százalékos kamattal juthatnak forráshoz. A kamattámogatás 2007. végéig ítélhető meg.

A kamattámogatásra vonatkozó pályázatokat 2005. szeptember 29-től lehet benyújtani a pályázati felhívásban megjelölt helyre, legkésőbb 2005. november 15-ig. Pályázónként legfeljebb 3 pályázatot lehet beadni, ezek együttes támogatási igénye nem haladhatja meg a 240 millió forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik