Élet-Stílus

Napraforgóolajat tankolnak a franciák

A dízelmotoros autókkal közlekedő franciák egy jelentős része a méregdrága üzemanyagártól a növényi étolajok fokozott használatába menekül. Francia kereskedők szerint vannak, akik autójuk tankját teljesen étolajjal töltik fel.

Franciaországban ez egyelőre törvénytelen, ugyanis nincs még szabály ezen alternatív üzemanyag használatáról. Azaz ha valakinél rájönnek, hogy dízel helyett leginkább étolajjal közlekedik, alaposan meg is büntethetik.

Néhány hónap alatt a tiszta növényi olajok iránti vevői érdeklődés sokszorosára nőtt az országban. Nem véletlenül, mert ezekből egy liter legfeljebb 0,80 euróba, a dízel pedig csaknem 1,20 euróba kerül.

Ám mindenképp jobban teszi az autós, ha megfelelően szűrt olajból és mindenkor legfeljebb autója teljes üzemanyag-fogyasztásának felét biztosítja, különben bajok lehetnek a gyújtással. Biztosra az étolajokkal akkor lehet menni, ha a motoron végrehajtják a szükséges átalakításokat. Ehhez általában egy legkevesebb 200 euróba kerülő berendezés szükséges.

A francia kormány 2008-ra tűzte célul, hogy az autók üzemanyag felhasználásában 6,75 százalékot érjen el a bioüzemanyag részesedése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik