Élet-Stílus

Feljelentés a Nagy Könyv kisfilmjei miatt

Az ügyészség mérlegeli, hogy vizsgálatot indítsanak a Nagy Könyv feltételezett pénzügyi visszaélései miatt. Az MTV szerint bárki megismerheti a szerződéseit.

Az Index hírportál keddi cikke szerint szerint egy civil kurátor feljelentést tett, mert az MTV az ORTT által megítélt pénzek mellett további támogatásokat is nyújtott a döntőbe jutott könyveket megfilmesítő társaságoknak.

A Magyar Televízió szerint azonban a köztévé az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) kiírásának megfelelő szerződéseket kötött, és annak megfelelően járt el. “Az MTV, mint közintézmény átvilágítható A megállapodások tartalmába bármilyen, arra jogosult hatóság betekinthet.”  – derült ki a kedd este az MTI-hez eljuttatott közleményből.

Ki tette a feljelentést?

Az Index internetes portál saját információira hivatkozva kedden azt írta, az MTV egyik civil kurátora feljelentést tett a Nagy Könyv körüli feltételezett pénzügyi visszaélések miatt.

A Fővárosi Főügyészség sajtóreferense a hírportál azon értesüléseit megerősítette, hogy az V-XIII. Kerületi Ügyészség vizsgálja, hogy megkezdje-e a vizsgálatot. Varga Jenő szerint azonban a vizsgálat egy névtelen bejelentés alapján indulhat el.

A Népszabadság úgy tudja, hogy Pós Péter, a köztévé volt civil kurátora valóban feljelentette az MTV-t. Eszerint a hozzá eljutott iratmásolatok megalapozhatják a hűtlen, hanyag kezelés gyanúját, illetve annak kísérletét. A Népszabadság információi szerint a volt kurátor nem a Nagy Könyv, hanem az MTV gazdálkodása miatt tett feljelentést és az iratok között egy ügyvédi megbízási szerződés, valamint a köztévé vezetékes szerződésének átvilágítása szerepel.

Több volt mint 25 millió?

Az Index azonban arról ír, hogy a kurátor feljelentése a Nagy Könyv finanszírozásáról szól. Szerintük ugyanis a Nagy Könyv tizenkét döntőbe jutott könyvéhez készülő kisfilmek egyenként nem 25 millió forintba kerülnek, mint ahogy azt a köztévé eddig hírül adta. Az MTV az ORTT-től nyert pénzekhez filmenként további 6 millió forint értékű saját támogatással is hozzájárul. Az MTV belső levelezési rendszerén megjelent egyik dokumentum ismerteti, hogy a nagykönyves stábok mikor juthatnak ingyen kamerákhoz, jelmezekhez, s a közszolgálati televízió stúdióit is ingyen használhatják. Emellett a hírportál írása szerint az MTV külön bérel a Nagy Könyv kampányfilmjeinek elkészítéséhez egy montírozót, amiért szintén nem kér semmit a filmek költségvetéséből.

Mivel az ingyen biztosított eszközök bérlése becslések szerint 5-6 millió forintba kerülne, a 25 perces kisfilmek egy perce jóval drágább egymillió forintnál, holott a köztévé eddig azt állította, hogy egy perc egymillió forintból fedezhető – mutat rá a portál, hozzátéve, hogy a Nagy Könyvben résztvevők jóval többet kapnak, mint a közszolgálati televízió más munkatársai.

A Nagy Könyv első vesztese

Júniusban az ORTT leváltotta Székely Gabriellát, a Műsorszolgáltatási Alap igazgatóját, mivel – mint a testület szóvivője, Vékony Éva elmondta -, az irodalmi művek népszerűsítésére kiírt pályázattal összefüggésben felmerült, hogy “esetlegesen sérült a pályázat tisztasága”, erre utaló produceri bejelentéseket kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik