Élet-Stílus

Zöldenergia: túlteljesíthetjük az uniós célokat

Az olaj várhatóan tartósan magas ára miatt Magyarország túlteljesítheti a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos európai uniós elvárásokat – mondta Gombos András. államtitkára az MTI-nek.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkár közölte, hogy már nem csak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását korlátozó Kiotói egyezmény és az állami támogatás teszi nyereségessé a zöldenergiát. Az egyre növekvő energiaárak tovább gyorsítják az alternatív energiaforrások terjedését.

Gombos András hangoztatta: a „megújulókból” megtermelt zöldáram jelenlegi 2,2 százalékos aránya 5-5,5 százalékra is nőhet a villamosenergia-felhasználáson belül 2010-ig. A teljes energiafelhasználáson belül 10-12 százalékra emelkedhet a jelenlegi 3,6 százalékos arány.

Utalt arra, az ország az EU felé azt vállalta, hogy a zöldáram arányát 3,6 százalékra növeli 2010-ig. A teljes energiafelhasználáson belül a jelenlegi arány megduplázása a cél.

Az államtitkár szerint főként a biomassza és a biomassza alapú üzemanyagok felfutásával nő majd az alternatív energiaforrások felhasználáson belüli aránya, de jelentős potenciál rejlik a geotermális energiában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik