Élet-Stílus

Egyre több adatot kérnek a lízingcégek

A korábban a rugalmasságuk miatt kedvelt lízingcégek az önrész nélküli akciók megjelenésével egyre inkább olyan igazolásokat várnak el ügyfeleiktől, amelyeket eddig csak az áruhitelező bankok igényeltek – írja keddi számában a Napi Gazdaság.

Miután az új autók igen komoly értékcsökkenésen esnek át pusztán azért, mert forgalomba helyezik őket, az önrész nélküli akciók esetében tisztán eszközfedezetű kölcsönről már nem beszélhetünk. A társaságok egyre inkább arra kényszerülnek, hogy az eddiginél komolyabb kockázatelemzéssel szűrjék meg potenciális ügyfeleiket. Egyre több társaság kér az autóhitelezésben korábban ismeretlen igazolásokat az ügyféltől szerződéskötés előtt.

A kölcsönigénylők eddig legfeljebb az áruhitelek esetében tapasztalták, hogy a hitelező bank a hitel folyósításának feltételeként személyi igazolványt és további egy-két, személyes adatokat igazoló okmányt (például útlevél, jogosítvány) is elkér, valamint eddig nem dívott az sem, hogy az autót vásárolni kívánó ügyfélnek közüzemi számlákat is be kell mutatnia a kölcsönigényléskor. Egyre hangsúlyosabbá válik az igénylő jövedelmi viszonyainak az ismerete is, s van már a piacon finanszírozó társaság, amely csak úgy vállal be 20 százalék alatti kezdőrészlettel induló finanszírozást, ha a kölcsönigénylő kezest is állít a szerződés mögé.

Az ilyen kötöttségek természetesen érthetőek, ám egyes vélemények szerint hosszú távon a lízing ellen dolgoznak. Azzal ugyanis, hogy az eszközfedezetű hitelezésben is teret nyernek a bankoknál megszokott megoldások, csökken e terület előnye. Persze a kamatkülönbség és a dealerkapcsolat még sokáig komoly vonzerőt jelenthet, ám az ügyfelekért folyó versenyben egyre újabb piacokon megjelenő bankok számára hamarosan kifizetődő lehet, hogy régi ügyfeleiknek speciálisan kedvezményes személyihitel-ajánlatot adjanak gépjárműfedezetre. Ilyen megoldást egyelőre csak lízingcégek vezettek be a piacra, él ezzel a lehetőséggel a CIB Lízing és az Eurolízing is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik