Élet-Stílus

Több helyen lesz szelektív hulladékgyűjtő

Szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas kukákat telepít 250 új helyre Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. október végéig - mondta Siklóssy Miklós, a társaság főosztályvezetője.

Közölte, hogy az új “hulladékgyűjtő szigetekkel” 600-ra bővül a környezetbarát szemétlerakásra alkalmas helyek száma a fővárosban. A főosztályvezető korábban az MTI-nek beszámolt arról, hogy az FKF-nek 600-700 millió forintos beruházást jelent ezeknek az új kukáknak a kihelyezése. A pénz egyik felét magukra a színes kukákra, másik részét pedig a szükséges szállító járművekre kell költeni.

Előzetes számítások szerint ezeket a szigeteket 1 millió ember használja majd – hangoztatta Siklóssy Miklós. Jelezte, hogy a társaság jövőre nem tervez újabb szelektív gyűjtésre szolgáló pontokat, 2007-ben viszont a tervek szerint 100-al, 2008-ban és 2009-ben pedig 200-200-zal tovább bővül a rendszer.

Az FKF a hulladékudvarok számát is növelné. Az 1996 óta 14 helyen létesült hulladékátvevő helyből a társaság minden kerületben legalább egyet, a népesebb kerületekben pedig kettőt üzemeltetne 2012-től.

Monostori Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) főosztályvezetője megjegyezte, hogy az országban jelenleg 4 ezer helyen található színes hulladékgyűjtő sziget, amelyhez 5 millióan férnek hozzá. A rendszerben a magyar lakosság 20 százaléka vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik