Élet-Stílus

Az MDF vitázna a zöldenergiáról

Magyarország sereghajtó az Európai Unióban a megújuló energiaforrások felhasználásának meggyorsítása terén, ezért a Magyar Demokrata Fórum politikai vitanapot kezdeményez a témáról - közölte Karsai Péter országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-vel.

Gőgös Zoltán, a megújuló energiaforrások hasznosításáért felelős miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet arra, hogy egyhangú szavazással fogadta el az országgyűlés a megújuló energiák ügyében született határozatot. Mint mondta, ők is pontosan látják, hogy Magyarország adottságai leginkább a folyékony, megújuló üzemanyagok előállításának felel meg. De azt is pontosan látni kell, hogy még a 60 dolláros olajárak mellett is drágábbak, mint a hagyományos energiaforrások. Ezért elsősorban kutatási forrásokat kell biztosítani, hogy ez a költségtöbblet csökkenthető legyen – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott.

Az MDF elképzelése alapján a jelenleg túltermelés következtében megmaradó kukoricát bio-üzemanyag termelésre kell felhasználni. Brazíliában és Argentínában már 30 éve kevernek a benzinhez kukoricából előállított bioetanolt. A bio-üzemanyagot tartalmazó benzin előnye, hogy káros anyag kibocsátása és ára jóval alacsonyabb, mint a bio-üzemanyagot nem tartalmazó benziné. 2008-tól Franciaországban a benzin 5,75 százalékban bio-üzemanyagot tartalmaz. A lehetőségek azonban ennél is nagyobbak, a bio-üzemanyag akár 15 százalékos arányban is keverhető a benzinnel.

Amíg az Európai Unió azt vállalta, hogy 2010-re az összes energiaforrás 12 százaléka megújuló energiaforrás lesz, addig Magyarország a lehető legalacsonyabb vállalást tette a 3,6 százalékkal, ami az új tagállamok vállalásától, is jócskán elmarad. Jó példa, hogy ennél jóval többet vállalt még a megújuló erőforrások tekintetében a nulláról induló Ciprus és Málta is. Málta 2010-ig 5 százalékra, még Ciprus 6 százalékra akarja növelni a megújuló energiaforrások arányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik