Élet-Stílus

Dívák hajója

Andalító smooth jazz és táncra perdítő funky, puttyogó elektronika és recsegős blues-gitár – sokféle zenét kínál az A38 Hajó új Szívhangok című sorozata. Ami összeköti ezeket: a zseniális énekesnők.

Búgó hangú dzsesszdizőzök és felkavaró dívák, szubrettek és primadonnák, tűzrőlpattant kiscsajok és lusta vampok, altok és szopránok, jelenlegi és majdani világsztárok, magányosan, duóban vagy zenekarral. A Szívhang sorozat arra tesz erőtlen kísérletet, hogy bemutassa: milyen páratlanul változatos a női énekhang világa.

A sorozatot Pat Appleton nyitja meg. A jelenleg Berlinben élő, libériai származású Pat Appleton 1999-ben robbant be az európai nu jazz/lounge szcénába, amikor feltűnt a De-Phazz második lemezén. Talán pont a változatosságban rejlik Appleton zsenialitásának titka: egy
szempillantás alatt Judy Garlandból Sadéba vált, onnan pedig Peggy Leebe.
Technikája tökéletesen hajlékony, a soultól a technóig, de a két műfaj, ahol igazán kirajzolódik hangjának igazi karaktere, az a latin és a ballada.

A Szívhang sorozat következő fellépője a cseh Gulo Čar. A tíztagú funk-acid jazz formáció Prága roma negyedéből indult. Bájos és vadóc énekesnője cigány nyelven adja elő a jórészt saját dalokból álló repertoárt. James Brown és Little Richard előtt is feléphettek, új lemezük producere pedig Doug Wimbish a Living Color basszusgitáros dubmágusa.

Róisín Murphy, az angol Moloko énekesnője a következő vendég a hajón, aki Matthew Herberttel készítette idén megjelent első szólólemezét. Finom és elegáns elektronikus alapok, fölöttük érzékeny énekhang. Az erotikus vamptól a tanácstalan bakfisig – felkavaró kirándulás a női lélek bugyraiban.

A német Friend’n’Fellow egy csinos fekete énekesnő és egy ördögi technikájú gitáros duója. Tuck & Patti európai alteregói idén különleges feldolgozáslemezzel jelentkeztek: elképesztően rafinált U2-, Hendrix- és Sting feldolgozások követik egymást, de saját számokból is jut az estére.

Az angol Count Basic zárja a sorozatot, amely Európa legjobb acid jazz-funky formációjának számít. Tizenegy év, négy nagylemez, teltházas koncertek százai – a Count Basic valóságos legenda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik