Élet-Stílus

Biodízel-tendert hirdet a Mol

Tender kiírására készül a cég, hogy kiválassza azokat a beszállítókat, amelyektől a gázolajhoz keverhető biodízelt vásárolna. A hazai gyártókapacitás nem éri el a tízezer tonnát, 2007-re azonban a már várhatóan 60 ezer tonna biodízelt kell az értékesített gázolajba keverni a Molnak.

Hamarosan a Mol Rt. is megkezdi a biodízel gázolajba keverését az európai szabvány által megengedett értékig, s ennek érdekében a társaság még ősszel pályázatot hirdet a növényi alapú anyag beszállítójának kiválasztása érdekében – írja a Világgazdaság. A pontos mennyiségről még nem született döntés, ám világosan látszik, hogy a következő egy-két évben komoly fejlesztésekre lesz szükség a hazai biodízelgyártásban – közölte Miklós László, a Mol Rt. vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Az Európai Unió célként fogalmazta meg, hogy a teljes üzemanyag-fogyasztáson belül 2010-re 5,75 százalékra emelkedjen a növényi alapú összetevők aránya. Magyarország 2005-re 0,4-0,6 százalék elérését vállalta, ám ez 2007-re már 3 százalékra emelkedhet.

Ugyanakkor a biodízel és a bioetanol üzemanyag célú alkalmazása egyelőre az olajárak szárnyalása mellett is gazdaságtalan. A felhasználást az teszi lehetővé, hogy a kormány tavaly visszaigényelhetővé tette az üzemanyagban lévő biokomponensre jutó jövedéki adó összegét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik