Élet-Stílus

Elkelt a Skype

2.6 milliárd dollárnyi készpénz és részvény mellett nyereségarányos juttatásokban is fizet az eBay a Skype-ért. Az internettelefónia legértékesebb cégéért a hírek szerint végül akár 4,1 milliárd dollárt is adhat az eBay.

Meg Whitman az eBay ügyvezető igazgatója nyugodtan mosolyogha, hiszen nagy vetélytársak elől halászta el az eBay az internettelefónia vezérhajóját a Skype-t 

Hónapok óta folyik a találgatás, hogy kinek a kezébe kerül az internettelefónia legmenőbb cége, a Skype. A legdinamikusabban fejlődő ingyenes on-line telefonszolgáltatás, a Skype sorsa most eldőlni látszik. A legnagyobb portálok versenyében úgy látszik, hogy az eBay adta a legjobb ajánlatot. A különböző források szerinti a vételárat, a mintegy 4,1 miliárd dollárt, az internetes aukciósház készpénzben, részvényben és nyereségarányos juttatásokban szeretné a Skype tulajdonosainak rendelkezésére bocsátani.

A Skype, amely a internetes hangalapú kommunikáció (VOIP) piacvezető cége, nyereséges üzemelésével és hihetetlen számú felhasználójával keltette fel a “nagyhalak” figyelmét. A Yahoo, a Google és a News Corporation is ráharapott a mintegy 54 millió felhasználót regisztráló szolgáltatásra.

A luxemburgi székhelyű Skype korábban is az érdeklődés középpontjában állt, amikor a Rupert Murdoch vezette News Corp, egy pár hónappal ezelőtt szintén vásárlási szándákát jelezte. Akkor a tárgyalások a mintegy 3 milliárdos vételi ajánlatnál megszakadtak. Láthatóan Murdochnak nem kellett mindenáron a cég.

Honnan jött a Skype?

A Skype-ot a 39 éves svéd Niklas Zennstrom és a 29 éves Janus Friis alapította 2003-ban, akiknek szintén döntő szerepük volt a Kazaa ingyenes fájlcserélős rendszer létrejöttében, amely annak idején a Napster egyik legnagyobb vetélytársának számított.

A Kazaa-t a zeneipar azóta elsöprőerejűnek bizonyuló jogi támadásai miatt hagyták el 2002-ben. Zennstrom régebben a Tele2 alacsony percdíjakra szakosodott svéd távközlési cég csapatát is erősítette, így nem véletlen, hogy a telekommunikáció felé fordult az utóbbi években .

A Skype titka az ingyenes szoftvere, amellyel bárki telefonbeszélgetéseket folytathat az interneten, és aminek sikeres bevezetésével igencsak feladta a leckét a telefontársaságoknak. A cég adatai szerint már több mint 54 millió felhasználót tartanak számon és rendszerük mintegy 150 ezer új taggal bővül nap mint nap, de a felhasználók számát egyes piackutatócégek sok millióval kevesebbre becsülik.

A most az eBay által ajánlott összeg mindenkképpen jelentős profitot jelent a két alapító és a cég támogatói számára, akik mindössze 20 millió dollárt fektettek a vállalkozásba.

A Google és a Microsoft is fejleszt

A Skype hamarosan több oldalról is komoly konkurenciával számolhat, hiszen a Google és a Microsoft is megtette a lépéseket a saját VOIP rendszer kifejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik