Élet-Stílus

Keresettek a szekszárdi borok

Az idén várhatóan mintegy 30 millió forinttal nő a szekszárdi Szent Gaál Pincészet árbevétele, amely ezzel eléri a 110 millió forintot - mondta Kovács Tibor, a pincészet tulajdonosa az MTI-nek szerdán.

Kovács Tibor mintegy hét hektoliter borral érkezett a Budapesti Pezsgő- és Borfesztivál rendezvényeire. A bort lovas kocsival hozta Szekszárdról a fővárosba. A pincészet itt fogja bemutatni új vörösbor kollekcióját is.

A tulajdonosa ismertette, hogy cége az elmúlt évben mintegy 80 millió forintos árbevételt ért el. Az idei árbevétel-növekedés a termelés növeléséből adódik. Kovács Tibor közölte: a pincészet összárbevételének mintegy 10 százaléka származik a kivitelből. Jelezte: külföldön egy palack borért jelenleg csak 2-3 eurót kaphat.

Kovács Tibor két év alatt megnégyszerezte a korábbi termelést, azaz 60 ezer palackról 240 ezer palackra növelte az eladást. A borászat a múlt évben a kedvezőtlen időjárás miatt 13 millió forint veszteséget szenvedett. Amennyiben az idén hasonlóan rossz lesz az időjárás, úgy a veszteség elérheti a 10 millió forintot.

A borász tájékoztatott arról is, hogy pincészetéhez tartozik Szekszárd legöregebb, ma is használatos borospincéje, a Garay-pince. A pincészet tulajdonában mintegy 36 hektár szőlőterület van, amelynek fele a termőterület. A kiöregedett tőkék helyére újakat kíván telepíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik