Élet-Stílus

Oscar-díjra nevezik a Sorstalanságot

A legjobb idegennyelvű film kategóriában Magyarországot a Sorstalanság című film képviseli a jövő évi Oscar-díjért zajló versenyben - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Filmunió az Oscar-díjra nevező bizottság csütörtöki döntéséről.

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyeket 2004. október 1. és 2005. szeptember 30. között mutatnak be – olvasható a közleményben. Az Egyesült Államok leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy alkotást, amelyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját jövő január 31-én hozzák nyilvánosságra. Az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 5-én kerül sor a hollywood-i Kodak Theatre-ben.

A Sorstalanság külföldi premierje a Berlinálén volt, melyet számos fesztiválmeghívás és elismerés követett. A lagówi filmfesztivál fődíja után, legutóbb a koppenhágai fesztiválon nyert díjat, ahol Pados Gyula a legjobb operatőrnek járó Arany Hattyút kapta. Emellett a múlt hónapban a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI az idei év tíz legjobb filmje közé választotta a Sorstalanságot. A tízes listát a Szövetség ajánlásként továbbítja az európai filmdíjakról döntő berlini székhelyű Európai Filmakadémiának. A Sorstalanság a közeljövőben a torontói, a vancouveri, pusani, haifai és kijevi fesztiválokon is bemutatkozik. Az amerikai mozibajárók ősztől ismerhetik meg Koltai Lajos filmjét.

A filmet kiválasztó bizottságban a Magyar Filmművészek Szövetségét Gazdag Gyula, a Független Magyar Producerek Szövetségét Hutlassa Tamás, a Magyar Producerek Szövetségét Juhász István, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Kende János, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) pedig Surányi András képviselte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik