Élet-Stílus

Megszűnhet a mérföld és a pint

Az Európai Bizottság figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy törvényes kötelezettsége lemondani a pint, a mérföld és a hold mértékegységek használatáról. Vita folyik az egységes mértékegségek bevezetéséről.

Állítólag lobbicsoportok nyomására, a brüsszeli hatóságok egyre erősebben sürgetik a briteket, hogy teljesen és véglegesen térjenek át a metrikus mértékrendszer használatára.

Nagy-Britannia elvileg már régen elkötelezte magát az áttérésre, a Harold Wilson vezette kormány 1965-ben döntött a metrikus rendszer használatáról, majd az ország az európai közösséghez történő csatlakozásával, 1972-ben meg kellett volna kezdeni a folyamatos átállást. Az EU 1979-ben egyes területeken felmentést adott, miután azonban 2000-ig szinte semmilyen változás nem történt, megtiltották a font, a pint és a gallon mértékegységek használatát – ez alól csak a csapolt sör jelent kivételt azóta is.

Emlékezetes, hogy 2001-ben Steven Thoburn piaci árus a banánjait nem volt hajlandó kilóban, csak fontban mérni, s a nagy port kavart precedenspert elveszítette. A Metric Martyr-nak becézett férfi, aki országszerte híres lett, az idén, 39 éves korában elhunyt.

Ketten maradtak

Az idén Írország befejezte az átállást, így Nagy-Britannia mellett már csak az Amerikai Egyesült Államok és néhány más ország méri mérföldben a távolságot.

Ha a britek nem hajtják végre az átállást, az EU eljárást indíthat az ország ellen. A brit közlekedési minisztérium szóvivője azonban emlékeztet, hogy a hivatalos EU-derogáció szerint nem szankcionálható az ország mindaddig, amíg az átállásra saját maga által szabott határidőt nem lépi túl – ilyen dátumot azonban Nagy-Britannia mind a mai napig nem deklarált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik