Élet-Stílus

Széna fesztivál Verespatakért

Mintegy nyolcezer ember vett rész a Verespatakon rendezett Széna fesztiválon (FanFest), amelyet a ciántechnológiás aranykitermelés ellen szerveztek. A szervezők "Az élet és a folytonosság ünnepének" nevezték ezt a rendezvénysorozatot, amely pénteken vette kezdetét Verespatakon, és része a négy éve indult Mentsétek meg Verespatakot! címet viselő projektnek.

A rendezvénysorozatnak az a célja, hogy felhívja a figyelmet a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vállalat ciántechnológiát alkalmazó arany-kitermelési terve ellen. A tiltakozók szerint ugyanis nemcsak a környezetet kell megmenteni e rendkívül kockázatos kitermelési módszertől, de azt a gazdag kulturális örökséget is, amelyet ez a hely hordoz évezredek óta.

A települést ugyanis már az ókortól bányászati központként tartották számon. Így a résztvevők szerint régészeti leletek tűnnének el, az osztrák-magyar monarchia épített öröksége menne veszendőbe, települések válnának a földdel egyenlővé, ha a kanadai-román cég hozzákezdene az arany kibányászásához. A Románia minden zugából és külföldről érkező tiltakozók kirándulásokkal, koncertekkel emelik fel szavukat a terv ellen.

A résztvevők meglátogathatták az Európában egyedülálló római kori tárnákat. Az idén is megmérkőzhettek a fesztiválnak nevet adó sajátos sportágban, a széna-jumpingban, amely annyit jelent, hogy hat méter magasból kell szénába ugraniuk a bátor benevezőknek.


A programsorozat keretében a helybeliek bemutatták a falusi élet szépségeit, a verespataki mesterségeket, házi palacsintával, pálinkával és friss tejjel kínálták a vendégeket. Volt graffitikiállítás, mesterségek vására is. Mintegy nyolcezer ember hallgatta meg három napon át a zenekarok koncertjeit.

Sorana Olaru szervező elmondta: az idén is problémájuk akadt a helyi hatóságokkal. A fesztivál szervezői mintegy négyezer gépkocsi áthaladását kérték, s mert elutasították őket, a törvényszékhez fordultak jogorvoslatért. A fesztivál szervezői meg is nyerték az ügyet, elnöki határozattal végső soron négyszáz jármű áthaladását engedélyezték, tüzetes ellenőrzés mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik