Élet-Stílus

Európa aggódik

A vándormadarak érkezése szeptember közepére várható. Láthatóan megállíthatatlanul közeledik a vírus, a szakértők szerint, ha nem ősszel, legkésőbb tavasszal elérheti az EU országait.

Egyelőre még nem mutálódott változata is igen komoly válságot okozhat azoknak az országoknak, amelyek nem készülnek fel a járvány lehetőségére.
Németország uniós összefogást sürgetett az ügyben.

A kormány kötelezi a német farmereket, hogy szárnyas jószágaikat ketrecben tartsák, elkerülendő, hogy Közép-Ázsiából érkező költöző madarakkal kerüljenek kapcsolatba.

A német lépéshez hasonló döntést hozott a dán kormány, amely arra kötelezte a baromfitermelőket, hogy belső térben helyezzék el az állatokat.

Bajorország leállította a szovjet utódállamokból, a Független Államok Közösségének (FÁK) országaiból származó madarak, szárnyasok importját, a tilalom a díszmadarakra és a nem kezelt madártollra is kiterjed.

Szinte mindennap érkeznek újabb hírek arról, hogy a beteg madarak elpusztítása, a karantén elrendelése csak lassítja a vírus terjedését a már megfertőződött területeken.

Megérkezett volna Európába a vírus?

A legfrissebb hírek szerint a finn állat-egészségügyi hatóságok az ország északi részén egy sirály esetében gyanakszanak madárinfluenzára. A döntő vizsgálatok eredménye három hét múlva lesz meg. A madarat Helsinkitől 600 kilométerre északra, Oulu város közelében találták. Finnországban eddig soha nem volt madárinfluenza, és a hatóságok szerint, még ha valóban ez a betegség vezetett is a sirály pusztulásához, valószínűtlen, hogy az emberre is veszélyes H5N1 törzsről lenne szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik