Élet-Stílus

Nyit a Borfalu

Idén második alkalommal, augusztus 31-e és szeptember 4-e között rendezik meg a Felvonulás téren 200 pincészet részvételével a Borfalut. Az eseményre a Gerard Depardieu egy kamionnyi bort küld – kóstolás céljából.


Hírnév

Az esemény hírnevét növeli majd, hogy egy órára látható lesz Munkácsy Ásító inasa, valamint a Magyarországon éppen befektetői szárnyait próbálgató Gerard Depardieu egy kamion bort küld kóstolásra. A borásszá átvedlett színész legalább egy napra tiszteletét is teszi a rendezvényen.

Az öt napos esemény 300 millió forint költségvetésének többségét a 2 ezer forintos jegybevételekből finanszírozzák, 40-50 millió forinttal a médiatámogatók, fővárosi önkormányzat 3,5 millió forinttal járult hozzá a rendezvény költségeihez, továbbá a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól is kaptak ígéretet támogatásra. A fennmaradó összeget a reklámbevételekből finanszírozzák, azonban ennek ellenére nem számítanak nyereségre a szervezők – mondta Benza György, a szervező Palota Borház Kft. igazgatója, a rendezvény egyik szervezője.


A Borfalu célja, hogy a hagyományos magyar borászat gerincét képező kis- és középborászok bemutassák termékeiket a nagyközönségnek. Így a rendezvényen 10 pálinkakészítő, valamint 20 borvidék képviseletében 2000 borral, több mint 200 borász személyesen mutatkozik be.


Benza becslése szerint a magyar borászat egynegyede borhamisítók kezében van. A Borfalu rendezvényen a maradék háromnegyed rész jelenik meg, azért, hogy közvetlen kapcsolatba kerülhessen a fogyasztókkal. Így az esemény során a Városligetbe látogatók olyan bortermelő területekkel ismerkedhetnek meg, amelyek eddig kívül estek a hazai borfogyasztók érdeklődési körén.


A tavalyi kiállítók forgalma jelentősen nőtt a borturizmus miatt. Bár van még hova fejlődni, ugyanis Ausztriában az osztrák bortermelés 30 százalékát borturizmus keretében értékesítik, míg Magyarországon ez az arány csupán 3 százalék – mondta Benza.
A Borfalu bemutatkozót tavaly rendezték meg először, akkor 50 ezren látogattak ki a felvonulási térre. Az idén 6 ezer négyzetméteres fedett területen, 90 borsátorban legalább 100 ezer látogatót várnak.


Rusznyák József, a cég borászati kapcsolattartója elmondta, egy egész pavilon bérlete 360 ezer forint plusz áfa, amelynek a legtöbb kiállító a felét vagy negyedét vette bérbe. A bérlethez 30 borfalu kapott 50 százalékos támogatást a Magyar Bortelepülések Szövetségétől, valamint egyes önkormányzatok is segítséget nyújtottak a területükön működő borászoknak.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik