Élet-Stílus

Windows Vista fut majd a kéziszámítógépeken

Az Intel fejlesztői fórumán Paul Otellini bejelentette, hogy az Intel által támogatott kéziszámítógépeken Windows Vista operációs rendszerrel találkozhatnak majd a felhasználók.

Otellini az Intel elnöke az új generációs palmtop, az úgy nevezett “handtop” bejelentésével egyidejűleg azt nyilatkozta,, hogy az Intel által támogatott palmtopokon, kéziszámítógépeken hamarosan Windows Vista operációs rendszerek futnak majd.

A teljesítmény és a energia felhasználás tekintetében a most bejelentett új stratégia a Microsoft legújabb rendszerét látja alkalmasnak arra, hogy képes legyen megfelelni mind szolgáltatásaiban, mind biztonsági követelményei tekintetében az Intel elvárásainak.

Többmagos processzorok és a Hyper-threading technológia

Az Intel eredetileg 2006-ban tervezte bemutatni kétmagos Intel Xeon MP processzorát, kódnéven „Paxville”-t, melyet négy vagy többprocesszoros szerverekhez szántak. A más 2005-ben bevezetésre kerülő Paxville több mint 60 százalékos teljesítményjavulást jelent a korábbi generációkhoz képest, és az idén bemutatott Intel E8500 lapkakészletét használja majd, melyet elsősorban a kétmagos teljesítményhez fejlesztettek ki.

Mind a 64-bites Paxville, mind a Paxville DP processzorok az Intel Hyper-Threading technológiáját „használják” majd, amely által egy egyszerű kétmagos processzor egyidőben 4 szálat képes futtatni.
A platform emellett továbbfejlesztett biztonsági képességekkel is bír majd, többek között az Execute Disable Bit által; valamint a Demand Based Switching technológia továbbfejlesztett energia-kezelést tesz majd lehetővé.

Az Intel jelenleg 17 többmagos projekten dolgozik, és 2006-ra a szerverek több mint 85 százalékát több-magos processzorokkal képzeli el. A 2005-ben megjelenő Intel Xeon processzorok mellett az Intel tervei szerint 2005 nyarán elkezdi szállítani a kétmagos Intel Pentium D processzorokat, egyprocesszoros szerverek számára, valamint az év végére várható a kétmagos Itanium processzorok bemutatása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik