Élet-Stílus

Fellendülőben a processzorgyártás

A félvezető gyártó vállalatok kapacitás kihasználtsága egymást követő négy negyedév óta az április-júniusi negyedévben emelkedett az első alkalommal, ami az ágazat fellendülésének kezdetére utal - derül ki a Semiconductor International Capacity Statistics (SICAS) elemzéséből.

A január-márciusi 84,8 százalék után az április-júniusi kapacitás kihasználás 88,8 százalékra javult, ami az elmúlt év harmadik negyedévi 92,5 százalék után a legmagasabb érték. Abszolút számokban a megmunkálás alá vett szilikon korongok száma és a termelési kapacitás a legmagasabb szinten áll az adatok gyűjtésének megkezdése, 1994 óta.

A megmunkálási kapacitás heti 1,54 millió szilikon korong volt az április-júniusi periódusban az előző negyedévi 1,5083 után. A ténylegesen megmunkálás alá vett szilikon korongok száma heti 1,3671 millió volt a második, és heti 1,2796 millió az első negyedévben. A kihasználtsági mutató javulását a megmunkálás alá vett korongok számának növekedése idézte elő.

A szilikon korongok megmunkálás alá vétele egy hosszadalmas technológiai folyamat, kezdve a szilikon kristályok növesztésétől egészen az áramkörök bemetszéséig.

A kihasználtsági arány növekedése tőkeberuházásaik emelésére sarkallhatja a félvezető gyártókat. A 90 százalékos arány felett a tapasztalatok szerint már új üzemberuházásokba kezdenek bele. Az Intel Corp., a világ legnagyobbika júliusban emelte meg 2005-ös tőkeberuházási előrejelzését, ami viszont javította a félvezető áramköröket gyártó berendezéseket előállító ágazat kilátásait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik