Élet-Stílus

Elhunyt a szintetizátor atyja

Hetvenegy éves korában elhunyt Robert Moog, a szintetizátor forradalmasítója. Moog, akinél a közelmúltban diagnosztizáltak visszafordíthatatlan agytumort, helyi idő szerint vasárnap hunyt el az egyesült államokbeli, ashville-i otthonában.

Az 1934-ben New York-ban született Robert A. Moog éppen negyven évvel ezelőtt találta fel az azóta óriási karriert befutott elektronikus billentyűs hangszert, a szintetizátor első modern változatát.

Neve éppúgy összefonódott a szintetizátorokkal, mint Les Paulé az elektromos gitárokkal. 2001-ben a zene Nobel-díjának is nevezett Polar-díjjal tüntették ki. A mérnöki fizikából a Cornell egyetemen PhD-fokozatot szerző Moog Herbert Deutsch zeneszerzővel együtt 1964-ben fejlesztette ki első árammal működő szintetizátorát, s az év égére az R.A. Moog cég már piacra is dobta az első legyártott darabokat. Abban az időben már kapható volt ugyan több más szintetizátortípus is, ám a Moog-féle kiemelkedett közülük kis méretével és súlyával, ráadásul forgatható is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik