Élet-Stílus

Ágyúból lőtték ki Hunter S. Thompson hamvait

A fél évvel ezelőtt öngyilkosságot elkövetett amerikai újságíró-legenda hamvait szombat este, mintegy 300 barátja szeme láttára az erre az alkalomra emelt ágyúból lőtték ki villájának kertjében, az amerikai Colorado államban.

A végtisztesség eme extrém formáját maga a “gonzo” stílust feltaláló és ezt az ellenkultúrát divatossá tévő médiaszemélyiség akarta így. A hamvakat szétszóró ágyú megépítését a Félelem és rettegés Las Vegasban című Thomson regényből készült film főszereplője, Johnny Depp finanszírozta. A filmben az írót megjelenítő színész maga is jelen volt a nagy durranásnál.


Thompsont az amerikai új stílusú újságírás egyik legjelentősebb irányzata, az erősen szubjektív “gonzo” megteremtőjének tartják, amely nemcsak újszerű témaválasztásában, hanem nyelvezetében is erősen kötődött a 60-as évek “ellenkultúrájához”, a korszak szabadság-eszményeihez, kábítószeres kísérleteihez, és a publicistát a sztorik nélkülözhetetlen részévé tette. A gonzo újságírást itthon elsőként leginkább a Magyar Narancs honosította meg.


1966-ban személyes élményeit írta meg a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motoros bandáról, amelyiknek egy évig volt aktív tagja. A bandára is jellemző alkohol- és kábítószer-imádat Thompson életét is végigkísérte, ennek legismertebb lenyomata volt az 1972-ben megjelent Félelem és rettegés Las Vegasban című könyv, amelyből 1988-ban Terry Gilliam készített filmet Johnny Deppel a főszerepben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik