Élet-Stílus

Programok és útlezárások huszadikára

Az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények alaposan felforgatják Budapest életét. A FigyelőNet a könnyebb tájékozódást segítendő összegyűjtötte az állami programokat, útzárakat és a tömegközlekedési lehetőségeket.

Az idén már harmadik alkalommal az előző este megrendezett Örömkoncerttel kezdődik az augusztus 20-i állami ünnepségsorozat. A hangverseny helyszíne ezúttal a Margit híd és az Országház közötti szakaszon épített vízi színpad lesz. A Városligetben Kenyérfesztivál várja az érdeklődőket, amelyen az új kenyérhez kapcsolódó népi hagyományok elevenednek meg.

Augusztus 19. (péntek)

20:30-24:00 – Örömkoncert 2005.

Helyszín: a Duna vízi színpada a Margit híd és az Országház közötti szakaszon.

Fellépők: Babos Project Special, Dés László Septett, Szakcsi Lakatos Béla és az Új Magyar Gipsy Jazz a Lantos-Horváth duóval, valamint a László Attila Band Tony Lakatossal és a Budapest Jazz Orchestra, vendégművész: Bob Mintzer.

Augusztus 20. (szombat)


Kossuth tér

08:00 – Katonazenekari bemutató a Kossuth téren.

08:45 – Az avatandó tisztek díszzászlóaljának bevonulása a Kossuth Lajos térre.

09:00 – A Magyar Köztársaság lobogójának felvonása a díszzászlóalj tiszteletadása mellett, majd tisztavatási ünnepség a Kossuth Lajos téren. Az ünnepségen összesen 157 katonát avatnak tisztté hadnagyi rendfokozattal: 142 a honvédtisztek és 15 a határőrtisztek száma. Az idén 7 nő is tiszti fogadalmat tesz. Ünnepi beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök.

10:20 – A katonazenekar térzenéje

12:00 – Zenés őrségváltás a Magyar Köztársaság lobogójánál.

Vajdahunyadvár

10:00-18:00 – Kenyérfesztivál
A Vajdahunyadvárban az idén másodszor megrendezendő Kenyérfesztiválon a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje tart kóstolóval egybekötött bemutatót. Emellett kenyérmúzeum-kiállítás, népi ügyességi játékok minden korosztálynak, a magyar népi hagyományok felelevenítése, kézműves foglalkozások és bábelőadás várják az ide látogatókat.

Délelőtt a Fuszulyka Mesejátszó Kör bábjátéka, 14 órától pedig Kiss Domonkos Márk mesemondó szórakoztatja a legkisebbeket.

13.30-tól a Nyársapáti Népdalkör és Gyöngyharmat Együttes ad elő az aratáshoz és Szent Istvánhoz kötődő dalokat. A 15 órakor kezdődő Parnasszus Irodalmi Kávéház is a kenyér és az ünnep gondolata köré szerveződik.

A társművészeti találkozón az irodalom és az igényes könnyűzene hazai képviselői lépnek fel. A magyar költészet XX. századi klasszikusai és a kortárs hazai irodalom meghatározó alakjai mellett fiatal alkotók is bemutatkoznak. A program házigazdája Turczi István költő lesz. Egész nap zajlanak majd különböző népi játékok (gólyalábazás, métázás, bigézés, falovacskázás, vaskarika-hajtás, fonalgombolyító verseny, vesszőkarikázás, kötélhúzás, pogácsaszaggatás); ezekben bárki próbára teheti az ügyességét, és aki akarja, ellesheti a szalmabábkészítés vagy a hamuban sült pogácsa készítésének fortélyait is.

Duna-part – Duna fölött

15:00-20:00 – Red Bull Air Race Világfutam 2005 budapesti versenye a Duna Parlament előtti szakaszán
Szent István tér és környéke

16.00 -tól – A MALÉV Boeingje 200 méterrel a Duna felett

17:00-19:00 – Szentmise és körmenet
Roosevelt tér – nagyszínpad

20:15-21:00 – Szörényi Levente-Bródy János: István, a király rockopera

Szörényi Levente és Bródy János rockoperájának, az István a királynak dallamai a Roosevelt téren szólalnak meg. A Boldizsár Miklós Ezredforduló c. drámájának feldolgozásával készült mű zenés “keresztmetszetét” 20.15 és 21 óra között adják majd elő a Magyar Tudományos Akadémia előtt felállított színpadon.

Tűzijáték


21:00-21:30 tűzijáték – “Hidak játéka” (A Lánc-, a Szabadság és Erzsébet hídról, valamint a Citadelláról)


Augusztus 21. (vasárnap)

11:00-11:30 és

16:00-16:30 Légibemutató a Lánchíd és Margit híd közötti szakaszon

14:00-18:00 Kisebbségi Zenekarok Fesztiválja a Blaha Lujza téren. Fellép a Fláre Beás együttes, a Pannónia Klezmer Band, az Ando Drom és a Talamba Ütőegyüttes

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik