Élet-Stílus

Megdőlt a rekord: 385 ezren a Szigeten

A Sziget szervezői a FigyelőNetnek elmondták, hogy múlt hét szerda óta (tehát az Illés-koncert nélkül) 385 ezren voltak a Szigeten, amellyel megdőlt a tavalyi 369 ezres nézőcsúcs. Most kedden 53 ezren látogattak ki.


A Sziget szíve

A „világ legnagyobb szívét” rajzolta meg közel 3000 piros pólóba öltözött résztvevő. Az Országos Vérellátó Szolgálat kezdeményezésére – a “Fiatalok a véradásért” kampány részeként – a nagyszínpad előtt összegyűltek, és a véradás fontosságára hívták fel a figyelmet. Az eddigi Guinness–, és egyben világrekordot 2005. május 8-án Kínában állították fel. Akkor 750 piros pólós ember alkotott szívet. Immár tizenhárom éve fontos véradó hely a Sziget, a Magyar Vöröskereszt véradó-táborában a főváros vérellátása szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

A Sziget-iroda közleménye szerint a szombati abszolút rekord 70 ezres látogatószám és a hétfői negatív rekord után, amikor mindössze 10 ezer napijegy kelt el, utolsó nap 53 ezren látogattak ki, így végül kialakult a 385 ezres heti látogatószám. Gerendai Károly, a Sziget főszervezője még kedden elmondta, hogy arra számítanak, hogy a rendezvény pénzügyi mérlege néhány 10 millió forintos nyereséget mutat majd.

Ehhez nem kis mértékben járult hozzá az időjárás, amellyel nagy szerencséje volt a szervezőknek. A fesztivál előtt hatalmas munkát jelentett a korábbi özönvíz nyomait eltakarítani, de egészen hétfőig szép idő várta a Sziget-lakókat. Az ég csatornái pedig csak a keddi fő programok után nyíltak meg igazán. A Buena Vista-koncertig még egész szép idő volt, a Khaled alatt lassan szemerkélni kezdett. Az igazi égszakadás aztán a kora hajnali órákban következett.

A rendezvényre több mint 170 külföldi fellépő érkezett a világ majd’ 50 országából. Volt Jamaicából érkező reggae, guineai elektronikus afropop, svéd garázsrock, egyesült államokbeli tini-punk, ausztrál operabemutató, ukrán hullahoppos és sokáig sorolhatnánk.

A Szigeten 62 programhelyszínen, naponta mintegy 200 programot élvezhetett a nagyérdemű. A külföldi fellépők mellett több mint 450 hazai zenekar és DJ szórakoztatta a közönséget. A Civil Szigeten 120 szervezet és intézmény várta változatos programokkal a látogatókat.

A vendéglátás terén 74 pub, 27 melegkonyhás büfé (többféle ételkínálat), 2 reformkonyha, 7 kisbüfé (hot-dog, szigetlángos…), 6 édesség (minifánk, kürtőskalács, óriáspalacsinta…), 3 főtt kukoricás továbbá 80 iparművész és ajándéktárgy-árus állt a vendégek rendelkezésére.


Tisztaság, fél egészség


A Szigeten 380 fős egészségügyi szolgálat látta el feladatát. Köztük az ambulancián 6 orvos, 25 nővér, 12 fős motoros és 75 fő gyalogos járőr dolgozott. Az ő munkájukat ápolók és betegkísérők, valamint 1 rohamkocsi, 2 esetkocsi, 2 mentőkocsi és egy speciális mentő segítette.

Az egészségügyiseket több mint 2500 alkalommal keresték fel valamilyen panasszal. A leggyakoribbak a felső légúti megbetegedések voltak: főként meghűlés és allergia miatt kértek segítséget a szigetelők. Mentőszállítást körülbelül 50 alkalommal kellett igénybe venni. A többséget végtagsérülések miatt kellett kórházba vinni. A legsúlyosabb egy égési sérült volt, akit levesfőzés közben ért baleset.

A higiéniai szolgáltatások köre (WC-k, tusolók) a tavalyihoz képest 10 százalékkal bővült. Az idei Szigetre több ponton a rendezvényen „debütáló”, vadonatúj tusoló-konténereket állítottak be a szervezők. Így idén összesen 1150 (mobil, konténer és az épületekben lévő) WC és 1000 mosdó és zuhanyozó állt rendelkezésre. Csak TOI-TOI fülkéből 900 volt az idei Szigeten, ezeket 9 teherautó folyamatosan tisztította 30 fős állandó stábbal. A Sziget egy hete alatt 18 000 tisztítást és karbantartást végeztek. A tisztításhoz 2 tonna fertőtlenítő vegyszert, 180 000 liter vizet, továbbá 80 000 tekercs wc-papírt használtak fel.


A Szigetet folyamatosan takarították a fesztivál ideje alatt. A résztvevők az elmúlt egy hétben összesen körülbelül 3500 köbméter vegyes hulladékot „termeltek”. A pontos mennyiséget egyelőre csak megbecsülni lehet, mert a Szigetet a rendezvény után még napokig takarítják. A munka várhatóan a hétvégére fejeződik be.


Lop-stop


Népszerűek voltak és jól vizsgáztak az elektronikus lopásgátló jeladók. A harminc forintért bérelhető kis szerkezetek a csomagokban, értéktárgyakban elrejtve a kijáratnál jelezték, ha valaki ki akarta vinni azokat a fesztivál területéről. A látogatók 1700 jeladót béreltek, és több esetben is sikerült lefülelni olyanokat, akik lopott értékkel próbálták elhagyni a Szigetet.

Teljes kapacitással működtek az ingyenes csomagmegőrzők. A szolgáltatást a Sziget négy pontján biztosították a látogatók számára. Az egy hét alatt több mint 12 000-en használták ki a lehetőséget. Vigyáztak értékeikre a szigetlakók. Csupán kétszáz esetben adtak le valamilyen talált tárgyat a bejárat közelében lévő konténernél. Az eltűnt értékeik után érdeklődők jelentős része is azt mondta, hogy nem ellopták tőle, hanem elveszítette valamijét. A többség az iratait vagy a táskáját hagyta el, de olyan is volt, aki mindjárt az első napon a gitárját veszítette el. Az egyik legszerencsésebb valószínűleg az a lány volt, aki kétszer is elhagyta a kézitáskáját, de mindkét esetben megtalálta és leadta valaki.

A rendőrség szerint a bűncselekmények száma a látogatók arányához képest elenyésző. Tavaly 158 esetben kellett a rendőröknek intézkedniük, főleg apróbb lopás miatt. Az idén egy nappal a rendezvény vége előtt, 116 feljelentés érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik