Élet-Stílus

Tiltakozás a vekerdi akkumulátor-feldolgozó ellen

Akár európai uniós támogatástól is eleshet a bihari tájvédelmi térség, ha Vekerden megépül a tervezett használt akkumulátor-feldolgozó üzem - állította Pálfi István európai parlamenti képviselő kedden debreceni sajtótájékoztatóján.

A néppárti politikus emlékeztetett rá, hogy ebben az évben 3,2 milliárd forint támogatást kaptak a hajdú-bihari gazdák agrár-környezetvédelmi forrásból, amely az elkövetkező időszakban akár meg is ötszöröződhet. A tervezett akkumulátor-feldolgozó üzem veszélyezteti e források bevonását, és csökkenti a térség idegenforgalmi vonzerejét. A környező települések szintén tiltakoznak a beruházás ellen.

Juhász István, Vekerd polgármestere viszont emlékeztetett arra, hogy, hogy a település lakói népszavazáson erősítették meg a tervezett beruházás szándékát

A 3 milliárd forintos beruházást tervező Greendpech Vekerd Kft. ügyvezető igazgatója, Tanka István szerint nincs ok az aggodalomra. Mint mondta, nyolc szakhatóság vizsgálta meg a beruházási tervet, s egyik sem gördített akadályt a megvalósítás elé. Most várják az egységes környezeti engedélyt, ami után beadják az építési engedélyezési tervet. A beruházás leghamarabb jövőre indul.

A tervek szerint a leendő akkumulátor-feldolgozó évente 25 ezer tonna használt savas-ólom akkumulátort dolgoz majd fel, és 14 ezer tonna újrahasznosítható ólmot, illetve ólomötvözetet gyárt. Az üzem 50 embernek, köztük 20 vekerdinek ad majd munkát.

Juhász István, Vekerd polgármestere elmondta, hogy a település lakói népszavazáson erősítették meg a tervezett beruházás szándékát, egyben értetlenségének adott hangot a tekintetben, hogy Pálfi István EP-képviselő bírálja a beruházást, holott a helyszínen, Vekerden nem tájékozódott az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik