Élet-Stílus

Szerdáig lehet pályázni az Európa kulturális fővárosa címre

Egy német várossal közösen hazánk egyik települése lesz 2010-ben Európa kulturális fővárosa. Kérdés, hogy ez a város Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Pécs vagy Sopron lesz-e? Augusztus 17-ig adhatja be újra pályázatát az a hét város, aki az első forduló után a tizenegy aspiráns közül versenyben maradt. A tizenöt fős nemzetközi zsűri október 23-án hozza nyilvánosságra döntését.

A városok egy része pályázatában történelmi értékeit, tradícióit helyezi előtérbe. Sopron Liszt Ferencet, Pécs a Zsolnay tradíciót és a mediterrán légkört, Eger a borkultúrát állítja pályázatának fókuszába. Ugyanakkor Miskolc éppen az arculatváltásra összpontosít. Miskolctapolca, Lillafüred és a Miskolci Nemzeti Színház előtérbe állításával a város hagyományos imázsát szeretné átformálni. A főváros az utolsó pillanatban, szerdán, a sajtó képviselői előtt adja be pályázatát, amely Budapest vonzásának, megtartó erejének erősítése mellett, a Duna parti városok és a tágabb térség kulturális kapcsolataira épül. A főváros együttműködést ajánlana az ország három különböző részén lévő három városnak, Miskolcnak, Győrnek és Pécsnek: egy-egy hónapra átengedné a kulturális főváros címet, ahogy erre több példa volt Európában.

Az EU csak jelképes összeggel – a teljes költségvetés 1-3 százalékával – támogatja a programsorozatot. A rendezvény költségvetését legnagyobb részben az államnak és a városi önkormányzatnak, illetve a magántőkének kell biztosítani. Nem kis összegről van szó, hiszen 20-80 milliárd forint körüli költségvetést terveznek a pályázók. A költségvetés tervezését nehezíti, hogy az állami hozzájárulás mértékéről nincsenek információk, és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a beruházások közül melyek illeszthetők be a készülő 2. Nemzeti Fejlesztési Tervbe.

Idén az írországi Cork Európa kulturális fővárosa, amelynek infrastrukturális fejlesztésére 196 millió eurót (47,7 milliárd forintot) költött a város és az ír kormány. A rendezvények összköltségvetése 15,5 millió euró; ebből 9,5 milliót ad a dublini kormány, 3,2 milliót a helyi önkormányzat, 0,5 milliót az EU, a többit pedig a szponzorok felajánlásaiból fedezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik