Élet-Stílus

Budapest 2010-ben

Vízfesztivál, fényfolyó, új gyalogos híd, vízen lebegő üvegbuborék, Citadella fürdő – csak néhány elképzelés a főváros Európa kulturális fővárosa cím elnyerésére irányuló pályázatából.

Az Európai Parlament döntése nyomán 2010-ben Németország és Magyarország egy-egy városa viselheti majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. Hazánkban jelenleg még hét város van versenyben, köztük a főváros, Budapest. A magyar fővárosnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a legkülönbözőbb kulturális kezdeményezéseket összefogja, és kedvező infrastruktúráját, idegenforgalmi szolgáltatásait, kulturális intézményhálózatát, az itt élő művészek, tudósok, építészek, városfejlesztési szakemberek ötleteit kamatoztassa. A pályázat elkészült, a lehetséges jövőbeli Budapest kirajzolódni látszik előttünk: egy élhető izgalmas és szerethető metropolisz.

Budapest pályázata a város elhelyezkedéséből, hagyományaiból, történelméből fakadó szerepének kiaknázására, a kelet-közép-európai régió gazdag kulturális hagyományainak, sokféleségének bemutatására épül. Hangsúlyos szerepet kap a városi élet tereinek gazdagítása újszerű, kreatív, és kreativitást ösztönző létesítményekkel.

Talán a legizgalmasabb vízió a Duna és a köré épült város kapcsolatának újragondolása, amellyel hozzáférhetővé szeretné tenni a természeti kincsekben gazdag város vízkultúra adta örömforrásait. Számos egészen rendkívüli létesítményt álmodtak meg a pályázat kiötlői a fénybe öltöztetett Dunától kezdve a Margit hídhoz kapcsolódó – turisztikai információs központként, jó időben kilátó teraszként és kávézóként szolgáló – üvegbuborékig. A pályázat szerint öt év múlva újraéledne az óbudai Duna-part és a Gázgyári negyed, valamint a Közraktár is. Ma még szinte elképzelhetetlen a világ legkiterjedtebb és legsajátosabb fürdőkomplexumaként aposztrofált Citadella fürdő, egy Vigadó térről induló gyalogos híd, amelynek budai oldalán a Várkert bazár forgataga lenne, de a pályázat írói szerint ez nem csak álom, hanem egy lehetséges új Budapest reális előképe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik