Élet-Stílus

Szigetajánló vasárnapra

A vasárnapi főfogás a 2004-es év legnagyobb felfedezettje és ezzel az idei Sziget leginkább aktuális sztárzenekara a Franz Ferdinand lesz, olyan előétellekel mint Juliett Lewis és a Kispál.

A The Toy Dolls most sem kizárt, hogy utoljára jön hozzánk koncertezni, hiszen még mindig Our Last Tour? címmel járja Európát, ahogyan tette azt tavaly is, amikor összesen harminchat alkalomból hússzor telt ház előtt nyomta a mosolypunkot, köztük például nálunk is az A38-on.

Nagyszínpad 16,30 Egy rövidebb szünettől eltekintve idén már huszonhat éve megy ez így a The Toy Dolls háza táján, és a banda még mindig tényleg vicces, ráadásul az a bizonyos három akkord is közel ugyanolyan megnyerően cseng a tavaly megjelent, eddig (és persze lehet, hogy örökre) utolsó albumán, mint ’83-ban a debütáló Dig That Groove Babyn.

Juliette Lewis a Nagyszínpadon 18.00-órától lép fel. A mi imádott Zsülink sosem titkolta, hogy súlyosan fixált orálisan. És itt nem is kizárólag az olyan filmjelenetekre kell gondolni, mint amikor az Alkonyattól pirkadatig szupervallásos nevelésű, szende tündér tinijeként lábujjait cumizgatta (és még lehetne sorolni hasonlókat oldalszámra). Hanem sokkal inkább mondjuk azokra, amikor a Strange Daysben vagy a Született gyilkosokban másra is használta csücsöri száját. Az amerikai filmipar igaz lázadóinak vadóc-überszexuális üdvöskéjét a színpadon teljes valójában, száz százalékig akció közben látni egy bő órán át… hát szóval … az sem lesz épp egyszerű.

Énekelt. Bárdolatlan, erőből küldött, rekedtes hangon, de énekelt. És mi imádtuk, ahogy énekelt. Aztán az utolsó Prodigy-albumon, az ismét sokat vitatott Always Outnumbered, Never Outgunned egyik húzódalában, a Hotride-ban egyszer csak visszaköszön az ismerős süvöltés, és kiderül, hogy túl számos korábbi (mindenféle) megjelenésen, 2003 óta punkzenekara van neki Juliette and the Licks néven. Döbbenet. Ráadásul alig valamivel a bemutatkozó nagylemez (You’re Speaking My Language) megjelenése (2005. május) után már itt is zúzzák nálunk, méghozzá a Sziget nagyszínpadán!

Franz Ferdinand (UK) a csúnya véget ért trónörökös nevét bitorló, skót négyes fogat a 2004-es év legnagyobb felfedezettje. Megannyi fontos szigetországi zenei díj nyertese, no meg több mint kétmillió eladott lemez büszke gazdája most vasárnap 21.30-kor kezd a Nagyszínpadon, s mint ilyen, az idei fesztivál egyik legaktuálisabb fellépője. Már csak azért is, mert a zenekar a szeptemberben megjelenő új albumáról is prezentál majd néhány dalt a Szigeten.

A Take Me Out, a Michael, a This Fire mind-mind első hallásra rögzülő, egyszerű, ám szellemes slágerek, ráadásul a Franz Ferdinand nem csupán muzsikájával, de okosan megtervezett image-ével is jó alapot szolgáltat a feltétlen rajongáshoz. És akkor még nem is említettem a laza, humorral teli, ugyanakkor nagyon lendületes koncerteket.

Vasárnap módunkban áll egy kicsit felülemelkedni a monoton technoritmusokon, helyettük a progresszív dance szcéna legfrissebb szerzeményeire dobhatjuk el az agyunkat és táncolhatunk majd – ismét – reggelig. Timo Maas a djuice Party Aréna vendége és Németország egyik legbátrabban kísérletező DJ-je. Pályafutását egyből a hamburgi Tunnel rezidenseként alapozta meg, ahonnan egyenesen a New York-i Twillóba repült, és ezzel rögtön a nemzetközi klubélet közepébe csöppent. Nem volt szívbajos sosem, viszont annál tehetségesebb, így amellett, hogy saját labelje, a Four:Twenty Recordings égisze alatt a dance muzsika határait igyekszik minél messzebbre kitolni, a mainstream popbizniszben is nyakig benne van. Pöpec kis remixeket készített Madonna, Tori Amos, Kelis zenéire, valamint a Depeche Mode Enjoy The Silence-ére és a Placebo Twenty Yearsére is, sőt egy alkalommal ő volt a ceremóniamester Naomi Campbell születésnapi partiján.

Tudni hónapok óta, sejteni pedig akár már egy éve is lehetett, hogy a Saxon itt lesz a Hammer sátor idei fellépői között, hiszen tavaly a banda az utolsó pillanatban kényszerült lemondani szigetes fellépését. Az ilyesmit, ugyebár, illik pótolni – a Saxont pedig igazán nem kell arra okítani, hogy mit illik, hiszen mégiscsak közel három évtizede űzi az ipart. Ráadásul az új album dalai és legnagyobb slágereik mellett magukkal hozzák előzenekarként a hazánkban idén már másodszor megforduló, power metalban erős, német Brainstormot is, amely Liquid Monster című friss lemezét mutatja majd be – így ezen a napon mindjárt két külföldi fellépő is tiszteletét teszi a Hammer World Színpadon 21.30-tól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik