Élet-Stílus

Vízitúrázók a Dráva védelmében

A WWF Magyarország természetvédő szervezet munkáját – egy kérdőív kitöltésével – a Dráván vízitúrázók is segítik - közölte a szervezet az MTI-vel.

Augusztusban és szeptemberben kérdőíveket ad a WWF az arra kirándulóknak, hogy teljesebb képet alkothasson a Dráva természeti értékeinek állapotáról. A túrázók többek között feljegyzik, milyen állat- és növényfajokat figyeltek meg, láttak-e természetkárosításra, kavicsbányászatra utaló nyomokat.

A közlemény szerint az idén kísérleti jelleggel 200 kirándulót kérdeznek meg, de ha sikeres lesz az akció, jövőre minden arra túrázó kap a kérdőívből. Közleményük szerint a WWF a Drávával természeti adottságai és veszélyeztetettsége miatt kiemelten foglalkozik.

A folyó Őrtilos és Barcs közötti szakasza alig szabályozott, Európában ma már egyedülálló, természetvédelmi szempontból felbecsülhetetlen értékű. A Drávát azonban a már megépített és a még csak tervezett vízerőműveken kívül a kavicsbányászat is fenyegeti, ezek együtt visszafordíthatatlan, pusztító folyamatokat indítanak el.

Gruber Tamás, a WWF Magyarország Dráva projektvezetője elmondta: az emberi beavatkozások hatására eltűnnek a kavicszátonyok, amelyek a Magyarországon kizárólag a Dráván fészkelő kis csér élőhelyei. Hozzátette: reményeik szerint a kirándulók jobban fognak kötődni a folyóhoz, ha velük együtt dolgoznak a védelméért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik