Élet-Stílus

Idén már másfél millió külföldi járt Magyarországon

Az idei első félévben a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma csekély mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1,5 millió külföldi vendég érkezett hazánkba, akik 4,4 millió vendégéjszakát töltöttek el.

A külföldivendég-forgalom jelentős fellendülését mutatja, hogy 2004 első félévéhez képest egytizeddel több vendég 4 százalékkal több éjszakát töltött el. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 70 százaléka, akik közel 3,3 millió éjszakát vettek igénybe. A legfontosabb küldő országok közül Nagy-Britannia, Ausztria, Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok esetén kisebb-nagyobb mértékben növekedett a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest, a német állampolgárok viszont 2 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek a szálláshelyeken. A külföldivendég-forgalom bővülése a Közép-Magyarország régióra és azon belül Budapestre koncentrálódott. A többi régióban 1–6 százalékos csökkenés figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 1,5 millió belföldi vendéget fogadtak, akik 3,4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 5, a vendégéjszakák száma 2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál: 11 százalékos volt a vendégek, 8 százalékos a vendégéjszakák számának növekedése. A szállodák átlagosan 44 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 43 százalék volt.

A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 94,2 milliárd forint bevétel volt az év első felében, ez folyó áron 14 százalékos növekedés. Ezen belül a szállásdíjbevétel 14, a szálláshelyi vendéglátás 1, az egyéb szolgáltatások bevétele 31 százalékkal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január–júniusban 6 százalékos növekedést jelzett a megelőző év azonos időszakához képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik