Élet-Stílus

Morcheeba

Visszatérő vendégnek számít a Sziget nagyszínpadán a Morcheeba, ám ezúttal mégis valami másra kell számítanunk, mint korábban

A bársonyos hangú énekesnő, Skye Edwards ugyanis – a nagy slágereket összegző Part Of The Process megjelenése után – búcsút intett a társainak, hogy szólóban folytassa a pályáját.

A Godfrey fivérek, vagyis a másik két alapító (a ritmusokért felelős Paul és a gitárokat kezelő Ross) szerencsére nem estek kétségbe, és gyorsan pótolták a hiányt, így a zenekar második évtizedét megnyitó, idei keltezésű The Antidote már egy új frontleány, a Noonday Undergroundban ismertté vált s elődjénél cseppet sem kevésbé elragadó Daisy Martey énekével került a boltok polcaira. A változás persze sosem volt idegen a Morcheebától, elég csak az eddigi albumaik legfőbb alkotóelemeit górcső alá vennünk: míg az 1996-os Who Can You Trust? főként a bandatagok triphopban való jártasságát bizonyította, az ezt követő, igencsak beszédes című Big Calm már az easy listeninggel oltott pop múzsájának rúzslenyomatát mutatta alkotói homlokán.

A 2000-es Fragments Of Freedom egy energikus, funkkal, soullal, hiphoppal kacérkodó csapat dalait tárta a nagyközönség elé, míg a két évre rá piacra dobott Charango újra a belassultabb vonalat hozta. S hogy az eklektika sosem ment a befogadhatóság/beazonosíthatóság rovására, arra (a csodás énekhangok mellett) a biztos ízléssel irányított, sokszínű hangszerelés, a filmzeneszerű hangulatok, az egyszerre modern és retrós fílinget sugárzó zenei megoldások, a hol halványabb, hol erőteljesebb tónusú pszichedélia, a magukkal ragadó melódiák, no meg a gondosan megválasztott közreműködők jelentették és jelentik ma is a garanciát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik