Élet-Stílus

Nagyot szakított a “kínai Google”

A kínai Baidu példátlan sikert könyvelhetett el a Nasdaq-ra vezetésének első napján. A tőzsde új szereplője a jegyzéskor részvényhez jutók számára 350 százalékos profitot hozott egy nap alatt.

A Baidu, a “kínai Google-ként” emlegetett kereső múlt hét végi tőzsdére lépését követően rekordot döntött: a cég Nasdaq-on töltött első napján eredetileg 23-25 dollár sávban értékesíteni kívánt, majd 27 dollárért eladott részvényekre, akkora kereslet volt, hogy a nyitó árfolyam 66 dollár lett.


A részvény árfolyama a nap során egészen 151 dollárig is felment, majd 122 dolláron zárt, ezzel 350 százalékos profitot hozva a jegyzésből részvényhez jutóknak. A Baidu tőzsdei bevezetéséhez hasonló sikerre az 1990-es évek végén tapasztalt dotcom mánia óta a nem volt példa – emelte ki a Financial Times.


A Baidu a kínai kereső piacon 40 százalékos részesedéssel rendelkezik és a specialitások miatt nem is valószínű, hogy a konkurencia rövid távon meg tudja szorongatni. A kínai internet penetráció jelenleg 10 százalék körüli és az előfizetők száma évente 30 százalék körüli ütemben bővül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik