Élet-Stílus

Bemelegítés a Sziget előtt

A legnagyobb hazai fesztivál előtt sem kell kulturális programok nélkül maradnunk. Programok szerdáig.

Péntek
Bemelegítés a Sziget előtt 1

A Budapest Klezmer Band (Budapestklezmer.hu)


Augusztus 5.Budapest Klezmer Band, Kroke (Lengyelország)
Időpont: 20 óra Varázsszőnyeg fesztivál
Helyszín: Művészetek Palotája

A Művészetek Palotája „varázsszőnyege” pénteken a kelet-európai jiddis népzene világába szállítja utasait. A Budapest Klezmer Bandet a munkácsi születésű Jávori Ferenc 1990-ben alapította meg. Azóta bejárták a fél világot, s megjelentettek fél tucat albumot – a klezmernek nem annyira a folkos, mint inkább a színházi és a klasszikus zenéhez kötődő stílusával.
A Kroke pedig már a huszonegyedik század klezmer zenéje. A Krakkó jiddis nevét használó lengyel csapat a helyi zeneakadémia három hallgatója alapított 1992-ben. Az időközben négytagúvá bővült együttes stílusára a tradicionális-akusztikus klezmerrepertoár éppúgy hatott, mint a kortárs zene és a dzsessz. Korántsem véletlen, hogy tavalyelőtt Nigel Kennedy, a „fenegyerek” világsztár hegedűművész is a Krokéval készítette el East meets West című lemezét.


Bemelegítés a Sziget előtt 2

A filmzene nagymestere (Fotó: MTI)

Szombat
Augusztus 6.
Dés László vs Európa kiadó
Időpont 22 óra

Mielőtt vasárnap bezárná a kapuit a Művészetek Völgye ha az időjárás is kegyes arcát mutatja, mindenképp érdemes szombaton kilátogatni. Este tízkor mindenki szájíze szerint kiválaszthatja, hogy a letisztultabb Dés László szaxofonjátékát hallgatja-e meg Kapolcson, ahol a magyar filmzene nagymestere lemezbemutató koncertet tart, vagy Pulán ugyanebben az időpontban kideríti, hogy tényleg nem múltak-e még el az éneklés évei az Európa kiadónak. Persze csak ha az Athéni szél és a spártai eső is úgy akarja.

Vasárnap
Augusztu 7.
Időpont: 22 óra
Csatorna: RTL Klub
Rossz álmok


Bemelegítés a Sziget előtt 3

Sam Raimi nem megy a szomszédba, ha egy kis hátborzongatásról van szó

Ha hétfőn munkába kell állnunk persze kétséges, hogy érdemes-e megnézni, hiszen nem csak a reklámokkal megspékelt vetítési időt kell beleszámolni, hanem a film utáni éber hánykolódást az ágyban. Sam Raimi nem megy a szomszédba, ha egy kis hátborzongatásról van szó. Az 1982-es, Evil Dead című zombifilm alapvetése óta hangyaszorgalommal fagyasztja a mozilátogatók vérét. A téma jelen esetben is a misztikum és a természetfölötti, a minőség pedig jócskán meghaladja egy becsületes iparos munkaszintjét. Annie (Cate Blanchett), a gyermekeit egyedül nevelő amerikai háziasszony a jövőbe lát. Képességét kártyajósként próbálja kamatoztatni, de inkább társalkodónő és pszichoterapeuta, hisz a rossz előjeleket és sugallatokat nem közli a kliensekkel, inkább megpróbálja gatyába rázni a lelküket. Ám amikor leszáll az éj, ő szorulna segítségre. Hajnali fél kettőkor mindig ugyanarra az álomra riad fel, indákba csavarodott, felpuffadt női holttestet lát és egy gyilkosság szörnyű és véres pillanatai villannak fel előtte…

Hétfő
Bemelegítés a Sziget előtt 4

Gus a legváratlanabb helyzetekben képes álomba zuhanni (Fotó: IMDB.com)


Augusztus 8.
Helyszín: Mammut, Művész, Puskin
Narco

A tank teteje felnyílik, a parancsnok a pizzáját kéri a hadszíntér kellős közepén. Hogyan? A műkorcsolyabajnok bérgyilkos testvérpár mindenre elszántan készül a karatefilmekért rajongó, Frank Sinatra-imádó apa gyártási hibás fiának megsemmisítésére. Mi van? Csak pár ötlet a nyár meglepetésfilmjéből. Gus narkolepsziás, azaz a legváratlanabb helyzetekben képes rajtaütésszerűen álomba zuhanni. Érthető, hogy élete nem egyszerű, munkahelyét sűrűn váltogatja, s a magánélete is zűrös: felesége elégedetlen vele, egy szem barátja, Benny pedig saját és sajátos karatés karrierjére koncentrál minden idegszálával. A Narco kiváló film, remek példája a magas színvonalú, átgondolt, minden ízében profi komédiának. Ráadásul, és ez jelzi a valódi komikumát, bőven ad okot szív- és torokszorításra is.

Kedd
Bemelegítés a Sziget előtt 5

Ripoff 50 éves (Fotó: A38)


Augusztus 9.
Helyszín: A38 hajó
Ripoff Raskolnikov 50-ik születésnapja

Az osztrák bluesmuzsikus úgy jár Magyarországra, mintha hazajönne. Első 1987-es budapesti fellépése óta elmaradhatatlan szereplője a hazai blues-színpadoknak, fesztiváloknak. Mindamellett, hogy elektromos és akusztikus gitáron játszik, énekel, a zongorajátékára sem lehet panasz. A kritikusok Joe Cockerhez és Tom Waitshez hasonlítják, ő maga inkább Robert Johnsont és Van Morrisont tartja inspiráló forrásnak. A zenés születésnapi party résztvevői közt éppúgy megtalálhatjuk a londoni Ian Siegal-t, mint a hazai rock and roll szcéna színe-javát.

Szerda
Bemelegítés a Sziget előtt 6

Igazi együtténeklős antiglobalista ska-punk zenekar (Fotó: Sziget.hu)


Augusztus 10.
Helyszín: Sziget Nagyszínpad
Ska P

A Morcheeba előtt lép fel méltatlanul korai időpontban a legnépszerűbb baszk skazenekar a Ska P, amely 2002 után már másodszorra lép fel Magyarországon. A tizenegy éve alakult Ska-P igazi együtténeklős, együttugrálós, antiglobalista baloldali ska-punk zenekar. A Ska P gólyalábakon, Bush elnök-maszkokban játszik. Latin-Amerikától Kelet-Európáig bejárták a világot. Várhatóan a régi számaik mellett főleg a tavalyi albumukról az Incontrolable-ről fognak játszani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik