Élet-Stílus

NHH: Nem kapnak támogatást a távközlési szolgáltatók

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elutasította az egyetemes távközlési szolgáltatók támogatási kérelmét. A hatóság azzal indokolta a döntést, hogy a szolgáltatók beadványai nem feleltek meg az előírásoknak.

A közlemény szerint az egyetemes szolgáltatók, a Magyar Telekom Rt., a Hungarotel Rt., az Invitel Rt., az Emitel Rt., és a Monortel Rt. támogatási kérelmét azért nem fogadta el az NHH, mert a társaságok beadványai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak sem formai, sem tartalmi szempontból.

Az Egyetemes Elektronikus Hírközlési Támogatási Kassza az NHH határozata szerint fizethet támogatást a 2004-ben nyújtott egyetemes szolgáltatások után. Az öt vezetékes szolgáltató együttesen mintegy 2 milliárd forintos támogatási összeget igényelt a kasszától.

Az egyetemes szolgáltatást nyújtó társaságoknak a kasszától igényelt támogatás kiszámításakor a nettó elkerülhető költségek módszertanával, az előnyök és hátrányok figyelembevételével bizonyítaniuk kell, hogy az egyetemes szolgáltatás nyújtása többlet költségeket jelent a számukra.

Jelen esetben azonban a közlemény szerint a szolgáltatók csak a hátrányokat mutatták ki beadványaikban, míg a szintén kimutatandó előnyöket nem. A benyújtott adatok a jogszabályi követelményekkel ellentétben auditálva sem voltak.

Az elutasító határozatok tervezeteivel a kassza öt szolgáltatóból álló ellenőrző testülete – a Magyar Telekom Rt. és a Hungarotel Rt. külön véleményével – egyetértett.

Az egyetemes szolgáltatások körébe tartozik az, hogy az ország egész területén biztosítani kell olyan hozzáférést, ami lehetőséget ad belföldi és nemzetközi hívások, faxüzenetek és adatátviteli hívások kezdeményezésére és fogadására, illetve Internet hozzáférésre, legalább 9.600 bit/s sebességű adatátviteli sebességgel. Szintén ebbe a körbe tartozik a nyilvános fülkék fenntartása az előírt lefedettséggel, az előfizetői névjegyzék elérhetővé tétele, valamint a tudakozói szolgáltatások nyújtása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik