Élet-Stílus

Világjárvány a küszöbön?

A WHO szerint öt éven belül rendkívül pusztító influenzajárvány törhet ki, az Európai Bizottság szakértői pedig úgy vélik, hogy ez a járvány hamarabb éri el térségünket, mint ahogy azt gondoltuk.

Az Európai Bizottság fel akarja készíteni az uniós tagállamokat egy világméretű influenzajárványra: ennek kitörését ugyanis az utóbbi hónapok eseményei nyomán szakértők minden korábbinál valószínűbbnek tartják – írja legutóbbi számában a Brüsszelben megjelenő European Voice.

A WHO szakemberei szerint a halálos madárinfluenza az egész emberiséget fenyegető járványt válthat ki, ha a vírus mutáció révén emberről emberre is képes lesz terjedni. A vírus – amely 2003-ban bukkant fel újra – 55 embert ölt meg Ázsiában. A H5N1 jelű madárinfluenza már több százezer madarat ölt meg, ami a szóvivő szerint a “természet figyelmeztetése”.

Új helyszínek: Vietnám, Oroszország, Kazahsztán

A hétvégi hírek szerint mintegy háromezer szárnyas múlt ki madárinfluenzában az elmúlt napokban Oroszország Novoszbirszki területén, és több helyütt Szibériában, ahol 13 faluban azonnali karantént rendeltek el. Vietnamban tovább romlott a helyzet, ott jelenleg hármas szintű járványveszélyt jelentett be a WHO.

Már Kazahsztán északi részén is megjelent a korábban többnyire csak Délkelet-Ázsiában pusztító madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa. A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) szakértői júniusban figyelmeztettek, hogy a H5N1 vírustörzs olyan mutáción ment át, amelynek nyomán valószínűleg az eddiginél is fertőzőbb az emberekre nézve.

A járvány akkor tör majd ki, ha a vírus immár emberről emberre is terjedni fog, azaz nem pusztán fertőzött madarak terjeszthetik. A lap szerint az Európai Bizottság még az év vége előtt egyfajta “vezetői gyakorlatot” tart majd annak tesztelése végett, hogy miként működnek a kommunikációs csatornák a nemzeti hatóságok között egy influenzajárvány, illetve egy lehetséges terrorista támadás esetén.

Emellett bizottsági illetékesek jelentést készítenek arról, mennyire felkészült Európa a különböző egészségügyi veszélyekre, s ezt a nyári szünet után megvitatják majd a különböző uniós munkacsoportokban.

“Miután a WHO nyomatékos figyelmeztetéseket adott ki a küszöbön álló influenzajárványról, nagyon fontosnak vélem ezen előkészületek megtételét” – nyilatkozta a lap hasábjain Markosz Kiprianu, az EU-bizottság egészségügyi kérdésekért felelős tagja.

Vándormadarak terjeszthetik

Azok a hírek, hogy a H 151 vírustörzs most már a vadludak között is terjed, azt a feltételezést erősítik, hogy a madárinfluenza még inkább globális fenyegetést jelent, mint eddig – állítják a tudósok.

„Ezek a madarak naponta akár 1000 mérföldet is megtehetnek” – magyarázza Ji Huan (Yi Guan), a Hong Kong-i Egyetemről. – „Ez azt jelenti, hogy a vírus terjedése lehetővé válik jelenleg vírusmentes területekre is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik