Élet-Stílus

Két ügyvezető a Magyar Rádiónál?

Elképzelhető, hogy hétfőn, Hollós János alelnök és a gazdasági vezető Szijártó István is jelentkezik a Magyar Rádió július utolsó napjával leköszönő elnökénél, hogy átvegye a részvénytársaság ügyeit – írja a Népszava.

Kondor Katalin rádióelnök ugyanis az alelnököt jelölte ki utódjául a szervezeti és működési szabályzatra hivatkozva, míg a közrádió kuratóriumi elnöksége a gazdasági igazgatót nevezte ki tulajdonosi megbízottnak az MR Rt. és a közalapítvány alapító okiratára hivatkozva.

Szadai Károly, a kuratórium Fidesz által jelölt elnökhelyettese úgy véli, a jogi helyzet egyértelmű, a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) szerint az elnöknek kell gondoskodni a helyettesítéséről, tehát sikertelen elnökválasztás esetén az ügyvezetésről is. Szadai kiemelte: a közmédiumoknál bevett gyakorlat, hogy az alelnök veszi át az ügyvezetést, ezért nem vitás, hogy hétfőtől Hollós a közrádió ügyvezetője, ugyanis a kuratóriumi elnökségnek nincs joga felülbírálni egy legitim elnöki döntést.

Az MR kuratóriumi elnöksége múlt hét pénteken határozatképes volt és jogszerű döntést hozott, amelynek értelmében tulajdonosi megbízottként a gazdasági vezető irányítja az intézményt az elnök megválasztásáig – mondta Agárdi Péter, az MR kuratóriumának MSZP által jelölt elnökségi tagja. Hozzátette: mivel a médiatörvény nem rendelkezik ügyvezetőről, a vonatkozó jogszabályok és a kuratórium, valamint az MR Rt. alapító okirata szerint a kuratóriumi elnökség feladata megoldani az ügyvezetés kérdését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik