Élet-Stílus

Luxembourgban jegyzik majd a magyar autópálya-kötvényt

Várhatóan a luxembourgi tőzsdére vezetik be a magyar autópálya-kötvényeket, amelyek kibocsátója az Állami Autópálya Kezelő Rt., tájékoztatta Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondta: a kibocsátás részletein még dolgoznak. Mintegy hárommilliárd euró értékű lesz a kötvénykibocsátás, szeptemberben kezdődik, de azt még nem döntötték el, hogy egy vagy több részletben valósul-e meg. A kibocsátás főszervezője a Deutsche Bank és a Citigroup.

Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának korábban elmondta, hogy az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. ez év szeptember végéig mintegy 690 milliárd forint értékben bocsát ki kötvényt a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének finanszírozása érdekében.

A GKM előterjesztése szerint, az ÁAK a mintegy 690 milliárd forintból 283 milliárd forintot átad a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-nek, amely ebből visszafizeti az idén márciusban általa felvett 158 milliárdos hitelt az MFB-nek és a 125 milliárdot a CIB bank által vezetett hitelező konzorciumnak.

A fennmaradó több mint 400 milliárd forintot az új gyorsforgalmi utak építésére fordítja az ÁAK, amelyet az idei kormánydöntés jelölt ki – az NA Rt. helyett -, az autópálya beruházások finanszírozásának, és kivitelezésének megszervezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik