Élet-Stílus

Batman: kezdődik!

Nem biztos, hogy a Batman ötödik epizódja jobb, mint a legendás, Tim Burton által rendezett első epizód, de megszorongatja erősen, és ennél többet még a legbátrabbak sem mertek remélni.

Az ominózus első részt követő opuszok mindegyike annyira harmatgyenge volt, hogy az embernek minden egyes alkalommal sírni támadt kedve, amikor kijött a moziból. Gotham Cityben sosem mentek olyan rosszul a dolgok, mint amikor legutóbb magára hagytuk a denevérembert: soványka cselekmény, atmoszféra nélküli képek, érdektelen karakterek és tényleg hihetetlen mellbimbók Batman gumiruháján. Mindenki tudta, hogy ezt folytatni már nem lehet, újrakezdeni meg pláne. Vagy mégis? Nos, Christopher Nolan rendező (aki az Álmatlansággal és a Mementóval már bizonyított) úgy gondolta, hogy csak újrakezdeni érdemes. Fogta Frank Miller (igen, a Sin City-s Miller) képregényét, összeállt a Penge-trilógiát jegyző David S. Goyerrel, és olyanra vállalkozott, amibe elég sok mindenkinek beletörne a bicskája: a Batman-univerzum és -mítosz újrateremtésére, valamint arra, hogy a köpenyes srácot visszavezesse a sötét tónusú kezdetekhez, és elmesélje, honnan is indult ez az egész igazságosztósdi.

Jól tesszük tehát, ha elfelejtünk mindent, amit eddig a Batman univerzumjáról tudni véltünk, mert ez itt nem az eddigi részek folytatása, hanem egy új világ teremtése. És micsoda teremtés ez, kérem szépen!

Szép és komoly rendezői munkának lehetünk tanúi: Nolan nyugodtan és aprólékosan építi fel a világot, biztos kézzel húzza fel a díszleteket, hogy aztán amikor a film kezdete után bő egy órával (!) Bruce Wayne először ölti magára a maskarát és indul neki az éjszakának, nyugodtan a lovak közé dobhassa a gyeplőt, mert minden sínen van, minden részlet a helyére került, indulhat a fergeteges tempójú akciófilm (hasonló miatt működött Sam Raimi Pókembere is annak idején). És ekkor már kétségünk sincsen afelől, méltó kezekbe került a legenda. No meg méltó színészek keze közé is. Christian Bale az eddigi legjobb Batman, ehhez nem férhet kétség. Minden pillanatában energikus, hiteles és élvezetes alakítást nyújt, az egyetlen kifogás a hörgését érheti, amikor Batmanként beszél. Rajta kívül is szinte mindenki parádézik a szerepében: Caine megkapóan finom és szellemes Alfréd, Gary Oldman remek Gordon főfelügyelő szerepében, Liam Neeson feszes és fegyelmezett alakítást hoz a Bruce Wayne-t Batmanné képző Ducard figurájában – mintha mindenki érezte volna, hogy itt most valami olyan dolgot csinálnak, aminek tétje van. Mindehhez jön még a nagyon laza látványvilág (ami azért egy picit lehetett volna még piszkosabb), a meglepően finom humorral és iróniával átitatott jelenetek – a Batman ötödik részével Nolan egy kicsit igazságot szolgáltatott a Hollywood által többször hazavágott igazságosztó figurájának.

– LeChuck –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik