Élet-Stílus

A Sharp 100 GB-os optikai lemezt fejleszt

Miközben a HD DVD és a Blu-ray a DVD örökségéért harcol, a Sharp csendben olyan 100 GB-os, kétrétegű lemezt dolgozott ki, amely egyik szabvánnyal sem kompatibilis. A cég vezetői ugyanakkor a Blu-Ray felé hajlanak.

A japán cég sajtóközleményben adta hírül az érdekes fejlesztést, kiemelve, hogy mérnökeik mindössze két réteg felhasználásával érték el a kimagasló kapacitást. A kék lézert használó technológia kifejlesztése a vállalat által “super-resolution functional film” névre keresztelt rétegnek köszönhető, amely lehetővé teszi a korábbi 50 GB-os kapacitás megduplázását, és összesen kilenc órányi HDTV minőségű filmanyag egyetlen lemezen történő tárolását. A közlemény a speciális réteg előnyei között sorolja fel a nagyobb adatsűrűséget, a jobb hőeloszlást, valamint a 24 Mb/s-os sebességet, amely durván a kétszerese a DVD eredeti értékének.


Az új fejlesztés egyetlen hátránya, hogy sem a HD DVD, sem a Blu-ray szabvánnyal nem kompatibilis, bár kétségtelen, hogy a Sharp vezetése az utóbbi felé hajlik, hiszen a vállalat maga is tagja a Sony által vezetett szövetségnek. A szervezet egyéb tagjai közben maguk is dolgoznak a szabvány folyamatos frissítésén: a TDK alig két hónappal ezelőtt jelentette be saját 100 GB-os Blu-ray lemezeit, míg a konkurens Toshiba már ezt megelőzően lerántotta a leplet 45 GB-os korongjairól.

A TDK négy, míg a Toshiba összesen három réteget használt fel a kapacitás újabb növeléséhez, így a Sharp kétrétegű megoldása egyértelműen kedvezőbb eredményekkel kecsegtet. Ez nemcsak a vállalat, hanem a Blu-ray szövetség számára is előnyös lenne, már amennyiben a Sharp valóban hajlandó lesz az együttműködésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik