Élet-Stílus

Egymilliárd mozijegy fogyott tavaly az EU-ban

Az utóbbi időben jelentősen bővültek az Európai Unió országaiban a mozijegyekből származó bevételek, és az új tagállamokban is több film készül.

Az Európai Bizottság adatai szerint 1,005 milliárd mozijegyet adtak el tavaly az Európai Unió 25 tagországában, 55 millióval többet, mint az előző évben. A 25 tagállamra kivetítve ez körülbelül 6 százalékos növekedést jelent.

A tavaly májusban csatlakozott tíz ország esetében ugyanakkor 16 százalékos a gyarapodás, míg Lengyelországban 40,5 százalékkal ugrott meg a mozilátogatók száma 2003-ról 2004-re.

A filmgyártás is bővült tavaly az EU tíz új tagállamában. Míg Csehországban tavaly 21 helyi gyártású film készült, héttel több, mint az előző évben. Magyarországon és Lengyelországban pedig a filmgyártás a korábbi szinten stabilizálódott.

A Bizottság adatai szerint Magyarországon 21,22,24, illetve 21 egész estét betöltő filmprodukció készült 2000 és 2003 között. 2003-ban például valamennyi új tagállam közül nálunk forgatták a legtöbbet.

Az Európai Bizottság mindemellett a MEDIA-programra fordított pénzforrások megduplázását, vagyis 1 milliárd euróra való megemelését javasolta 2007 és 2013 között.

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, egyes esetekben egyenesen megtriplázódott az új tagállamokból a MEDIA-program keretében filmesek által benyújtott pályázatok száma. „Közép-Európa filmpiacai drámai változásokon mentek keresztül az elmúlt években és a filmipar termelése megduplázódott” – jelentette ki Viviane Reding, az Európai Bizottság kulturáért és audiovizuális politikáért felelős tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik