Élet-Stílus

Live 8: milliók a nyomor és éhezés ellen

Minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő szegénységellenes koncertsorozata zajlott szombaton világszerte. Tíz nagyvárosban a világ legnagyobb rock- és popsztárjai léptek fel, hogy a nyomor és az éhezés ellen felemeljék a hangúkat.

Tokióban, Johannesburgban, Philadelphiában, Berlinben, Londonban, továbbá a dél-angliai St. Austell-ben, Párizsban, Rómában, Torontóban és Moszkvában olyan zenészek léptek fel, mint Paul McCartney, U2, Mick Jagger, Elton John, Madonna, Bon Jovi és nem utolsósorban a csak erre az alkalomra huszonnégy év után újra összeállt Pink Floyd. A zenészek így fejezték ki szolidaritásukat Afrika szegényeivel, akik közül a legfrissebb adatok szerint naponta mintegy ötvenezer veszti életét.

A megszámlálhatatlan világsztár részvételével, a Live Aid-koncertek fő szervezője, Bob Geldof ír rockzenész felhívására meghirdetett Live 8 koncertsorozat és az azt kísérő demonstrációk célja a nemzetközi közvélemény – mindenekelőtt a nyolc vezető ipari hatalom (G8) jövő héten Skóciában összegyűlő vezetőinek – figyelmeztetése.

Számos magas rangú politikus, köztük Nelson Mandela, Kofi Annan ENSZ főtitkár személyes jelenlétével fejezte ki szolidaritását a koncertsorozat céljaival. A világszervezet vezetője reményét fejezte ki, hogy a milliókat megmozgató rendezvénysorozat hozzájárulhat a világ megváltoztatásához, a vezető ipari országok lelkiismeretének felkeltéséhez, s a szegénység és a nyomor mérsékléséhez a fejlődő világban, elsősorban Afrikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik