Élet-Stílus

F1: bűnös az összes Michelines csapat

Öt vádpontból kettőben bűnösnek találta a hét Michelin gumival versenyző csapatot az amerikai Forma-1-es futam bojkottja miatt a Motorsport Világtanács – jelentette be Max Mosley, az FIA (Nemzetközi Automobilszövetség) elnöke.

Az ítélet szerint a csapatok bűnösek, mivel jogtalanul léptek vissza a versenytől, és mert nem rendelkeztek megfelelő gumiabronccsal. Az FIA szeptemberben 14-én dönt arról, hogy milyen büntetéssel sújtja a csapatokat. Max Mosley azonban közölte, hogy pontlevonás vagy eltiltás valószínűleg egyik csapatot sem fenyegeti. Inkább pénzbírsággal fegyelmeznék az istállókat. Az érintett csapatok fellebbeznek a döntés ellen.

A Michelin egyébként az ítélet kihirdetése előtt már bejelentette, hogy kárpótolja a futam hoppon maradt látogatóit, illetve 20 ezer jegyet oszt ki ingyenesen a 2006-os Amerikai Nagydíjra.

A döntést követően közösen adott ki sajtóközleményt az összes Michelin abroncsos csapat. A BAR Honda, a BMW Williams, a Renault F1 Team, a Sauber Petronas, a Team McLaren Mercedes és a Toyota Motorsport GmbH kijelenti, hogy elégedetlenek a Motorsport Világtanács ítéletével. Az istállók egyértelműen a Michelinre hárítják a felelősséget, amelyről hivatalos FIA gumiszállítóként és elismert gumigyártóként joggal feltételezték, hogy képes megfelelő abronccsal ellátni őket. Miután a Michelin írásban közölte velük, hogy a szállított abroncsokkal veszélyes indulniuk nem volt más választásuk, mint kiállni a boxba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik