Élet-Stílus

Mennyibe kerül az uniós domainnév?

Az Európai Bizottságot kérdőre vonták a .eu végződés bevezetésének költségéről. A legfelsőbb szintű domain bevezetését már elkezdték, noha még nem tudjuk, hogy „nekünk" ez mennyibe fog kerülni.

Egy brüsszeli IT-szakértő az EU-intézmények és a hozzájuk tartozó szervezetek .eu domainnevének bevezetési költségét 600 millió euróra becsülte. Az összeget természetesen az uniós költségvetéséből, vagyis az adófizetők pénzéből állják.

Eredetileg 2003-ra tervezték a .eu bevezetését, de hivatalosan idén április óta létezik, és jövő év elejétől lesz működőképes. Az EU intézményei jövő év tavaszára időzítik az átállást, s az Unióban és azon kívül is tájékoztatási kampányt indítanak az új e-mail címek, internet címek megismertetésére.

Egy brit képviselő, Jeffrey Titford felkérte a Bizottságot, hogy tegye közzé az akció költségét, mert annak egy része szerinte szükségtelen.

Az információs társadalom biztosának szóvivője szerint egyelőre nincs hivatalosnak tekinthető becslés arról, hogy mennyibe fog kerülni a váltás. Már csak azért sincs, mert a vállalkozások az év utolsó három hónapjában is igényelhetik a .eu végződésű domainneveket, s ennek adminisztratív költségei nehezen mérhetők fel.

Az új domain rendzser bevezetését a Brüsszel melleti Leuvenben székelő EURID felügyeli, amely egy belga-svéd-olasz non-profit szervezet. Sokan már most kifogásolják, hogy a vállalkozások az EURID által nyilvántartott és a regisztrációs feladatokra alkalmasnak ítélt szolgáltató cégeknél piaci áron regisztrálhatják új internetes nevüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik