Élet-Stílus

Jancsó Miklós két életműdíjat kapott

Arany Kentaur életműdíjjal tisztelgett a Szentpétervári XV. Message to Man filmfesztivál Jancsó Miklós munkássága előtt. Hasonló elismerésben részesült a filmes a trencsénteplici Art Film fesztiválon.

A szentpétervári seregszemlén a filmnyelv jelentős újítójaként elismert mester személyesen vette át az életműdíjat. A “Message to Man” nevű fesztiválon az Oroszországi Magyar Kulturális Évad keretében Jancsó munkásságából retrospektív programot is bemutattak. A válogatásban a 60-as években készült legendás Jancsó-filmek mellett a Nekem lámpást adott … (1998) című alkotással is találkozhatott a közönség. A XV. Message to Man rövidfilmversenyén Kenyeres Bálint Before Dawn című 13 perces alkotása nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Kentaur-díjat.

Jancsó Miklós rendezői munkásságát a hetedik művészet fejlődésében betöltött szerepéért Arany Kamera életműdíjjal ismerik el a trencsénteplici Art Film fesztiválon. A díjat Jancsó személyesen veszi át a június 25-én megrendezendő záróünnepségen. A sokszínű programot felvonultató Art Film fesztiválon számos magyar alkotás vesz részt: versenyprogramban látható a Boldog születésnapot! és a Másnap című játékfilm, A tévé és én című dokumentumfilm, a Maestro és az Ördögtérgye című rövidfilm, a Szezon és Az ügynök élete című alkotásokat pedig az információs programban mutatják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik