Élet-Stílus

A múzeumok leghosszabb éjszakája

Szombaton éjszaka egyetlen jeggyel nézhetünk bele a Hadtörténeti Múzeumban az éjjellátó készülékbe, és ásíthatunk nagyot Munkácsy inasa előtt, ha nem ittunk elég kávét.

Az idén harmadszor megrendezett Múzeumok éjszakáján harminchat fővárosi intézmény mellett tizennyolc vidéki nagyvárosban várják a látogatókat. A szombaton 18 órától vasárnap hajnali 2 óráig tartó rendezvénysorozat helyszíneit múzeumbuszokkal lehet végigjárni, és egy múzeumhajó is közlekedik majd a Kossuth tér és a Ludwig Múzeum között.

Az éjszaka során egyetlen jegy érvényes az összes múzeumba, amellyel a látogatók igénybe vehetik a különjáratokat is. A belépőt a felnőttek 700 forintért, a 18 évnél fiatalabbak 350 forintért válthatják meg a múzeumok és a BKV jegypénztáraiban.

Az események sora a Néprajzi Múzeumban veszi kezdetét, ahol az Ecuador ősi művészete című tárlat köré szervezték a programot.

A Magyar Nemzeti Galériában ekkor láthatja a közönség először Magyarországon az Ásító inas című Munkácsy-képet; az eddig ismerttől eltérő, azonos című festmény nemrégiben egy párizsi magángyűjteményből “került elő”.

A Magyar Nemzeti Múzeum programjának Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámája lesz a vezérfonala.

A Szépművészeti Múzeum Dürer-kori reneszánsz vigasságot rendez, míg a Magyar Természettudományi Múzeum “az 1001 éjszaka birodalmába” kalauzolva “nagy éjféli lámpadörzsölést” és talizmánkészítést rendez.

Az Iparművészeti Múzeumban a kártya, a játék és a szerencse áll majd a középpontban: az érdeklődők megtekinthetik az intézmény játékkártya-gyűjteményét és lefényképeztethetik magukat 19. századi kártyafiguraként.

A Budapesti Történeti Múzeum a reneszánsz szerelem témakörében rendez programot. A Petőfi Irodalmi Múzeumban irodalmi maratont rendeznek: kortárs szerzők olvasnak fel hajnalig, emellett kiállítják a nemrégiben megvásárolt “A virágok” című Petőfi-kéziratot.

A Holokauszt Emlékközpontban az emlékezés művészetéről hangzik el előadás, lesz koncert és tárlatvezetés is.

A Terror Háza Múzeum 20 és 24 óra között félóránként indít csoportokat, rendhagyó történelemórával és előadásokkal várja az érdeklődőket.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a látogató kipróbálhatja a Magyar Honvédség speciális éjjellátó készülékeit, a Közlekedési Múzeum előtt veterán autók sorakoznak fel.

Az Aquincumi Múzeum romterületén az érdeklődők fáklyás, kosztümös idegenvezetésen vehetnek részt, míg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum különleges kávéházi éjszakára várja a látogatókat a Vajdahunyadvárba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik